Oranjespeler hoopt op basisplek: 'Ik heb te weinig interlands achter mijn naam'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 sep. 2024, 11:46
07 sep. 2024, 12:04
De spelers van het Nederlands elftal tegen Canada
© IMAGO - De spelers van het Nederlands elftal tegen Canada

Ryan Gravenberch hoopt dat hij meer speelminuten gaat krijgen in het Nederlands elftal. De middenvelder van Liverpool was volgens bondscoach Ronald Koeman de afgelopen jaren te nonchalant. De laatste weken krijgt hij echter veel positieve woorden in Engeland, waar hij wekelijks uitblinkt.

Gravenberch behoorde tot de EK-selectie van Koeman, maar de middenvelder kreeg geen speelminuten. Volgens de bondscoach had dat gedeeltelijk met zijn reputatie als 'dromer' te maken. "Een stukje concentratie en dat hij soms te makkelijk is, zijn dingen die bij hem te verbeteren zijn", zei Koeman daar onlangs over. Bij Liverpool liet hij de afgelopen weken echter verbetering zien en na het duel met Manchester United (0-3 zege) werd hij zelfs geroemd. In de Engelse media kreeg hij hoge rapportcijfers en Henk Spaan noemde hem 'wereldtop'.

Artikel gaat verder onder video

Heeft Ryan Gravenberch een basisplek in Oranje?

Jeroen Stekelenburg vroeg zich bij Studio Voetbal van de NOS onlangs al af of Gravenberch aanspraak maakt op een basisplaats bij Oranje. "Als hij zó speelt… Wij hebben echt een hele mooie toekomst voor ons met zo’n speler op het middenveld. Hij moet zich alleen echt gaan focussen op de plek als verdedigende middenvelder, net als Nigel de Jong. Daar is hij ongelofelijk atletisch voor. Ik heb echt genoten van hem", aldus Rafael van der Vaart. Spaan weet in ieder geval zeker dat Koeman niet meer om de middenvelder heen kan. "Gravenberch aan de basis van de 0-1. Basisspeler Oranje for sure", schreef hij op X.

Lees ook: Aanvaller mist zichzelf bij Oranje: 'Ik heb de kwaliteiten om voor Nederland uit te komen'

Gravenberch wil bij het Nederlands elftal zelf ook graag een stap omhoog zetten. "Ik heb het EK afgesloten en ben blij dat ik me op iets nieuws kan focussen", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. "Ik wil belangrijk zijn in de Nations League en in de WK-kwalificatie. Of ik ook vind dat ik te weinig interlands achter mijn naam heb? Ja, maar ik ben nog jong." Tot dusver heeft Gravenberch twaalf interlands achter zijn naam staan en scoorde hij één keer. Hij was ook geselecteerd voor het EK in Duitsland, maar maakte toen geen minuten. Hij speelde begin juni voor het laatst in Oranje in de oefeninterland tegen Canada (4-0 winst).