Lang maakt 'sterrenstatus waar' door Perisic: 'Alle haters de mond gesnoerd'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 okt. 2024, 11:25
24 okt. 2024, 11:49
Marco van Basten heeft genoten van Noa Lang
© IMAGO - Marco van Basten heeft genoten van Noa Lang

Noa Lang pakte dinsdagavond de hoofdrol in het Champions League-duel met Paris-Saint Germain (1-1). De aanvaller van het Nederlands elftal maakte de openingstreffer en speelde een goede wedstrijd. Bovendien viel hij op door zijn grote hoeveelheid arbeid zónder bal.

Volgens Maarten Wijffels staat PSV'er Ivan Perisic aan de basis van de prestaties Lang tegen PSG. De Nederlander keek in aanloop naar de wedstrijd bewust naar beelden van zijn Kroatische ploeggenoot. En dan specifiek naar het omschakelen en het meeverdedigen. Trainer Peter Bosz had de Oranjespeler voor de computer gezet. "Ik zei laatst al tegen Noa: Perisic is 35 jaar, heeft een carrière op topniveau achter de rug. En als je ziet hoe hij nog steeds sprint als we de bal níet hebben...", zo onthulde de coach na de wedstrijd in Parijs.

Noa Lang krijgt complimenten na Champions League-duel

Als voorbeeld toonde Bosz beelden van Perisic uit bij Willem II (0-2 winst) en vroeg dezelfde inzet aan Lang. De arbeid was nodig, want PSG had met Achraf Hakimi en Ousmane Dembélé twee wereldspelers op de rechterflank. "PSV had op links het duo Matteo Dams en Noa Lang; de ene nog zo groen als gras op dit niveau. De ander pas voor het eerst sinds september 2023 weer toe aan twee basisplaatsen achter elkaar in vier dagen tijd", zo schrijft Wijffels in het Algemeen Dagblad.

Lees ook: Buitenlandse media onder de indruk na droomavond: 'Het Nederlandse genie'

Lang hoefde niet achter Hakimi aan als die diep ging. Wijffels: "Bosz wilde zijn buitenspeler niet vermoorden. Maar soms is vier, vijf meter terugverdedigen al voldoende om je team te helpen. Even aanzetten en net op tijd dat duel pakken waarbij je een bal over de zijlijn tikt. En toen Lang wel een keer helemaal mee terug moest sprinten naar zijn eigen achterlijn, voorkwam hij met een slidingtackle een gevaarlijke voorzet. Meteen reageerde Bosz bij de zijlijn. Hij balde zijn vuist. Met het videoverhaal van Perisic in gedachten begreep je achteraf waarom."

Tekst gaat verder onder de video.

Lang zat sowieso meteen goed in de wedstrijd. Met één van zijn eerste acties speelde hij een bal door de benen bij Marquinhos en uit zijn eerste indraaiende voorzet kon Guus Til net niet scoren. "Zijn eigen treffer daarna leek op hoe Kylian Mbappé in het Parc des Princes zo vaak scoorde vóór PSG. Bij de Oranje-international, die afgelopen weekend tegen AZ ook scoorde, is de snedigheid terug. De acceleratie. Het snelle voetenwerk. Tik-tik en weg. De lef ook. Bij rust was Lang al 36 keer door ploeggenoten in het spel betrokken", aldus Wijffels.

Lees ook: Fransen vallen stil door Noa Lang en trekken bijzondere vergelijkingen

De slepende hamstringproblemen van Lang zouden voorbij moeten zijn. "Net als de mentale barrière die er eerst nog lag", zo schrijft Wijffels. "Het eerste PSV-seizoen van Noa Lang eindigde vorig jaar goedbeschouwd al in oktober. Nu is oktober de maand waarin zijn tweede seizoen wellicht écht is gestart."

Marco van Basten was na afloop in de studio van Ziggo Sport ook positief over de Nederlander. "Lang is een gewoon een goede voetballer. Hij moet met zijn voeten en de bal praten en dat heeft hij gedaan. In de eerste helft was hij by far de gevaarlijkste man. En hij maakt een schitterende goal. Elke keer als hij aan de bal is, ontstaat er gevaar. Er gebeurt wat. Hij heeft zijn sterrenstatus waargemaakt." Sporza sloot zich daar bij aan: "Al zijn 'haters' even de mond gesnoerd. Noa Lang lijkt na veel blessureleed weer helemaal terug", zo schrijft men. "In Parijs bracht het woelwater PSV verrassend op voorsprong en dat liet hij de TV-kijkers weten. Even liet hij al zijn criticasters weten: hey, hier ben ik weer."