Oranjespeler staat liever op andere plek: 'Mijn favoriete positie is...'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 okt. 2024, 14:21
De spelers van het Nederlands elftal op een training in Zeist.
© IMAGO - De spelers van het Nederlands elftal op een training in Zeist.

Micky van de Ven speelde tot dusver vooral als linksback in het Nederlands elftal, maar de verdediger van Tottenham Hotspur staat liever op een andere positie. De achtvoudig international zou graag met Virgil van Dijk het centrale duo vormen. Door enkele blessures achterin neemt de kans daarvoor toe voor de mandekker.

"Het liefst speel ik als centrumverdediger", bekent Van de Ven in gesprek met Voetbal International. "Ik kan zeker ook linksback spelen, geen probleem, maar mijn favoriete plek is centraal. Dat is ook de positie waar ik bij mijn clubs speel. Maar ik weet óók dat er heel veel kwaliteit rondloopt in de selectie van Oranje", aldus de verdediger, die de laatste tijd op veel lof kan rekenen. Bij Oranje moet hij achterin onder anderen concurreren met Van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Nathan Aké en Jurriën Timber. De twee laatstgenoemden zijn er door een blessure niet bij deze interlandperiode.

Artikel gaat verder onder video

Op welke positie speelt Micky van de Ven?

Van de Ven heeft geen problemen met de hevige concurrentie bij het Nederlands elftal. "Ik vind het juist mooi dat we zoveel goede centrumverdedigers hebben in Nederland. Je kunt het onderling hebben over je positie en het oplossen van situaties. Daar word je alleen maar beter van", vertelt hij. Door de blessures neemt de kans op een basisplek op zijn favoriete positie toe. "Hopelijk mag ik dat gaan invullen." Ronald Koeman vertelde tijdens een persmoment onlangs al dat hij Van de Ven graag eens met Van Dijk centraal achterin ziet. Eigenlijk wilde de bondscoach het al eens uitproberen, maar dat kwam er nog niet van.

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

Koeman hoopt dat hij op korte termijn nog eens met Van Dijk en Van de Ven als centrale duo kan spelen. "Deze interlandperiode? Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn", aldus de bondscoach. De Tottenham-verdediger hoopt daar ook op. "Virgil is natuurlijk een fantastische verdediger, dus ik zou het niet erg vinden om naast hem te spelen. We kunnen natuurlijk niet allebei op de linker centrale positie spelen, maar er zijn verschillende opties om dat in te vullen. Dat is verder aan de trainer."

Lees ook: Brobbey: 'Ik moet nadenken over wat ik zeg, maar hij is verder dan Godts'

Op het Europees kampioenschap viel Van de Ven viermaal in als linksback bij Oranje. "Het EK is een heel mooie periode voor mij geweest. Het is uiteraard zuur als je er in de laatste minuut van de halve finale uitvliegt. Maar persoonlijk heb ik aardig wat speelminuten kunnen maken, waardoor ik een redelijk toernooi heb kunnen neerzetten. In het veld keek ik veel naar Virgil, met Daley Blind heb ik veel gesproken over details van het verdedigen. Dat zijn spelers die veel bezig zijn ook met coaching van de jongens om hen heen. Dat is heel leerzaam", zo besluit hij.