Oranjespeler dacht aan stoppen: 'Jonk zag een ruwe diamant en gaf vertrouwen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 okt. 2024, 12:35
09 okt. 2024, 11:12
Wim Jonk keert per direct terug bij het Nederlands elftal
© IMAGO - Wim Jonk, assistent-bondscoach van het Nederlands elftal

Micky van de Ven twijfelde in zijn tijd bij FC Volendam om te stoppen met voetballen. Toenmalig trainer Wim Jonk herkende echter het talent bij de inmiddels achtvoudig international van het Nederlands elftal. Nu zijn de twee herenigd bij Oranje, waar Jonk de nieuwe assistent-bondscoach van Ronald Koeman is.

"Micky was een twijfelgeval, dacht zelfs aan stoppen, maar Jonk zag in hem een ruwe diamant en is met hem aan de slag gegaan", vertelt Michel Hordijk in gesprek met de NOS. Hij werkte als techniektrainer met Jonk samenwerkte bij FC Volendam. "Het was cruciaal dat Wim dat toen zag. Hij gaf hem vertrouwen", zo weet de techniektrainer.

Micky van de Ven wilde stoppen met voetballen

Voor de camera's van ESPN bevestigt Van de Ven dat Jonk heel belangrijk voor zijn loopbaan is geweest: "Het had zeker heel anders kunnen lopen. Hij heeft me naar het eerste van Volendam gehaald en mij mijn eerste contract gegeven. Hij heeft me ook echt het geloof en het vertrouwen gegeven dat ik écht ver kon komen", klinkt het dankbaar.

Lees ook: Driessen vreest voor Oranjespeler: 'Ik wil Koeman niet beschuldigen, maar...'

Onder Jonk debuteerde Van de Ven eind 2019 in de Keuken Kampioen Divisie tegen Jong PSV (3-1 verlies). In de zomer van 2021 vertrok hij voor 8,5 miljoen naar VfL Wolfsburg. Vorig jaar vertrok Van de Ven voor 40 miljoen euro naar Tottenham Hotspur, waar hij veel lof krijgt voor zijn spel. In het verleden speelde de verdediger altijd centraal, maar trainer Ange Postecoglou gebruikt de Nederlander geregeld als linksback, waar hij zijn snelheid optimaal kan benutten.

Lees ook: Koeman kijkt naar speler met 0 interlands: 'Hij scoort uit alle standen'

Ook in Oranje speelde Van de Ven vooral als linkervleugelverdediger. De afwezigheid van de geblesseerde Nathan Aké zorgt in de komende interlands voor een vacature aan de linkerkant van de defensie. Mogelijk speelt Van de Ven daar, maar de verwachting is dat Virgil van Dijk en Stefan de Vrij het centrum vormen. Youri Mulder vindt echter dat Koeman niet meer om Van de Ven heen kan. "Hij móét toch in het Nederlands elftal. Hij móét in de basis, waar dan ook", benadrukte de oud-aanvaller maandagavond bij Rondo op Ziggo Sport.