Oranjespeler met slechts 17 speelminuten in 6 jaar wil naar WK: 'Het einddoel'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 okt. 2024, 22:48
04 okt. 2024, 23:06
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Justin Kluivert wil heel graag uitkomen op het WK van 2026 in Mexico, Canada en de Verenigde Staten halen. De aanvaller van Bournemouth maakt momenteel onderdeel uit van de selectie van het Nederlands elftal, maar speelde zes jaar geleden voor het laatst in Oranje. Sinds zijn debuut in 2018 kwam Kluivert tot slechts zeventien minuten bij Nederland.

Ronald Koeman maakte vrijdag zijn selectie bekend voor de wedstrijden in de Nations League tegen Hongarije (11 oktober) en Duitsland (14 oktober). De aanvaller vindt het een eer dat hij geselecteerd is door de bondscoach, zo vertelt hij in gesprek met Viaplay. "Dat is het mooiste wat er is natuurlijk, voor je land spelen. Daarvoor werk ik ook superhard in mijn carrière. Ik wil gewoon een hele mooie carrière, en het beste eruit halen. Hoe mooi is het dan als je voor je land uit mag komen?"

Justin Kluivert wil met Oranje naar het WK

Volgens Kluivert zijn er slechts enkele voetballers die de kans krijgen om voor hun land te spelen. "Om daar bij te mogen zijn, dat is absurd", zo vindt de oud-speler van onder meer Ajax en AS Roma. De aanvaller heeft echter nóg grote ambities. "Het doel is het WK natuurlijk, dat is het einddoel." In hetzelfde jaar als het wereldkampioenschap wil de tweevoudig international bovendien in het huwelijksbootje stappen. Het belooft dan ook een flinke puzzel te worden. "Heel moeilijk. Ik heb een groot doel, en dat is het WK. Alleen ik wil ook trouwen in het jaar van het WK. Dan heb ik lekker de tijd om alles te plannen."

Lees ook: Arteta roept vragen op met uitspraken over Oranje-afwezigheid Jurriën Timber

Op 26 maart 2018 debuteerde Kluivert als invaller in een vriendschappelijke interland tegen Portugal (3-0 winst). Later dat jaar viel hij vlak voor tijd ook nog in tijdens een vriendschappelijk duel met Peru (2-1 winst). Vervolgens speelde hij lange tijd zijn wedstrijden bij Jong Oranje. In 2019 maakte hij weer korte tijd deel uit van de Oranje-selectie, maar vervolgens moest de aanvaller maar liefst vijf jaar geluk hebben.

Tekst gaat verder onder de video.

In de eerste twee wedstrijden van de Nations League, begin september, was Kluivert er eindelijk weer bij. De speler van Bournemouth maakte echter geen minuten tegen Bosnië en Herzegovina (5-2 winst) en Duitsland (2-2). In Engeland speelde hij dit seizoen tot dusver zeven wedstrijden en gaf hij één assist.