Oranjedebutant Van Hecke staat stil bij groot verlies: 'Hij was heel trots geweest'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 sep. 2024, 11:28
12 sep. 2024, 13:34
Jan Paul van Hecke maakte zijn Oranjedebuut tegen Duitsland
© Talpa - Jan Paul van Hecke maakte zijn Oranjedebuut tegen Duitsland

Jan Paul van Hecke debuteerde dinsdagavond in het Nederlands elftal tegen Duitsland (2-2). In de rust kwam de 24-jarige verdediger in het veld voor Matthijs de Ligt. Na afloop stond de international in gesprek met Noa Vahle stil bij het overlijden van zijn vader Guus, bijna twee jaar geleden.

Guus van Hecke overleed op 21 september 2022, ruim drie weken nadat zijn zoon zijn debuut voor Brighton & Hove Albion had gemaakt. Bijna twee jaar later is de verdediger onbetwiste basisspeler in de Premier League én heeft hij zijn debuut voor het Nederlands elftal gemaakt. "Ik moet zeggen: de zenuwen vielen wel mee, gelukkig", reageerde Van Hecke na de wedstrijd tegen Vahle.

Tekst gaat verder onder de video.

Van Hecke werd aan het begin van de interlandperiode opgeroepen als vervanger van de niet honderd procent fitte Micky van de Ven (Tottenham Hotspur). "Als je opgeroepen wordt, denk je al: Het zal toch niet dat ik mijn debuut ga maken? Deze week heb ik geprobeerd om goed om me heen te kijken, ik denk dat er heel veel goede spelers zijn waar je ook wat van kan leren. Dat heb ik gedaan. Vandaag was een mooie ervaring, ik hoop dat er nog meer gaan volgen", aldus de verdediger.

Lees ook: Harde boodschap voor Oranjespeler: ‘Florian Wirtz is veel beter en slimmer’

Op de tribunes van de Johan Cruijff ArenA zagen familie en vrienden hoe Van Hecke zijn vuurdoop in Oranje beleefde. "Ik weet niet altijd wie er is, maar sowieso mijn moeder, mijn broers, mijn vriendin, nog een nicht en een neef. Er zullen er nog wel meer zijn geweest, maar die kan ik niet benoemen, sorry", lachte de debutant. "Ik denk dat ze wel trots zijn en misschien wel emotioneel, want het is natuurlijk een heel mooi gevoel als je voor het Nederlands elftal kan spelen. Een droom voor mij, maar zeker ook voor mijn familie."

Lees ook: Driessen zorgt opnieuw voor irritaties bij Koeman: 'Wat wil je nou horen van mij?'

"Ik hoorde dat je met je vader had gezegd: 'Misschien is Oranje in 2024 wel haalbaar'", vroeg Vahle vervolgens. "Ja, zeker. Mijn vader is helaas twee jaar geleden overleden. Maar ik weet wel zeker dat hij heel trots zou zijn geweest. Dat ben ik ook, en ook voor hem. Ja, mooier kan het bijna niet dat het dan ook nog eens in 2024 lukt", besloot Van Hecke.