Oranje wint ook met ruime cijfers van IJsland en is klaar voor EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jun. 2024, 22:39
11 jun. 2024, 07:07
Xavi Simons viert tegen IJsland zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal
© IMAGO - Xavi Simons viert tegen IJsland zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal lijkt klaar voor het EK in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman was maandagavond, vier dagen na de 4-0 zege op Canada, ook te sterk voor IJsland in een oefeninterland: 4-0. Xavi Simons, Virgil van Dijk, Donyell Malen en Wout Weghorst verzorgden de doelpunten in De Kuip, zes dagen voor het eerste EK-duel met Polen. Domper op de zege was het uitvallen van Teun Koopmeiners in de warming-up. Hij werd in de basiself vervangen door Jerdy Schouten.

Oranje, dat uiteindelijk zodoende met acht en niet negen wijzigingen speelde ten opzichte van donderdag, werkte een ijzersterke eerste helft af en kon zichzelf alleen verwijten dat het niet twee of drie keer tot scoren kwam. Met name Memphis Depay kreeg flink wat kansen om meer dan één treffer op het scorebord te zetten. De ploeg van Koeman was vanaf het begin duidelijk de betere ploeg en had volop balbezit. Na een kwartier spelen zorgde Depay voor het eerste gevaar: doelman Hákon Rafn Valdimarsson haalde een inzet uit de bovenhoek.

Artikel gaat verder onder video

Nederland verslaat IJsland in uitzwaaiwedstrijd met 4-0

Luttele minuten later ging een omhaal van Depay van dichtbij, na een harde voorzet van Denzel Dumfries, maar net naast. Simons brak niet veel later alsnog de ban voor Oranje én voor zichzelf. Joey Veerman verstuurde een prachtige pass richting de rechterkant van het strafschopgebied, waarna Dumfries het leer met het hoofd bij Simons bezorgde. Het talent tekende van dichtbij voor zijn eerste treffer na veertien interlands: 1-0. Voor Dumfries was het alweer zijn veertiende (!) assist in het Nederlands elftal.

Lees ook: EK pool 2024: Tips bij voorspellen van uitslagen, topscorer en winnaar

De statistieken van Oranje in de eerste helft qua doelpogingen (14-0), schoten op doel (3-0) en schoten naast doel (9-0) waren veelzeggend. Depay, Stefan de Vrij, Cody Gakpo en Nathan Aké probeerden de score te verdubbelen, maar de bal ging telkens over of naast het doel van IJsland óf belandde in de handen van Valdimarsson.

Lees ook: Noa Vahle stelt Daley Blind onontkoombare vraag over Oranje

Twee minuten na rust én vier dagen na zijn treffer tegen Canada verscheen de naam van Van Dijk op het scorebord. Een corner vanaf rechts van Veerman belandde via Aké bij Van Dijk in de doelmond en de captain knikte raak: 2-0. Met een beetje meer geluk was IJsland terug in de wedstrijd gekomen. Een misstap van Tijjani Reijnders op de achterlijn werd niet afgestraft omdat Depay een voorzet van Jón Dagur Thorsteinsson onschadelijk maakte en na miscommunicatie tussen Reijnders en Depay schoot Stefan Thordarson op de paal.

Lees ook: The Athletic noemt Oranje-speler in één zin met Jude Bellingham

Oranje kwam in de tweede helft wat minder sterk voor de dag dan in het eerste deel en na 66 minuten koos Koeman voor de eerste veranderingen. Micky van de Ven kwam in de ploeg voor Aké en Schouten maakte plaats voor Georginio Wijnaldum. Tien minuten later waren Jeremie Frimpong, Donyell Malen en Lutsharel Geertruida de vervangers van Gakpo, Dumfries en Simons. Dat sorteerde effect, daar Oranje in de slotfase uitliep. Malen ging na een uitstekende pass van Depay alleen op avontuur en schoot genadeloos raak: 3-0. Een doelpunt van Depay ging daarna niet door vanwege hands van Veerman in de opbouw. Niet veel later was Weghorst, als vervanger van Depay, de laatste invaller bij Oranje. In de extra tijd tekende hij voor de eindstand. De treffer werd eerst afgekeurd wegens buitenspel, maar de VAR keurde de treffer goed.