Oranje wacht na 7 maanden mogelijk alsnog nieuw experiment

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 okt. 2024, 08:06
08 okt. 2024, 08:35
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Micky van de Ven gaat mogelijk een belangrijke rol vervullen voor het Nederlands elftal. De afwezigheid van Nathan Aké in de komende interlands tegen Hongarije en Duitsland in de Nations League zorgt voor een vacature aan de linkerkant van de defensie. Van de Ven is een kandidaat-vervanger, maar bondscoach Ronald Koeman sluit ook niet uit dat de verdediger een centraal duo met aanvoerder Virgil van Dijk gaat vormen.

Van Dijk zou dan van links naar rechts in het centrum van de defensie verhuizen. “Dat zou kunnen, denk ik. We hebben het helaas alleen nog nooit kunnen zien”, vertelde Koeman maandag tijdens de persconferentie. “Ik wilde het in maart proberen, maar toen kwam het er niet van.” Koeman doelde op de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland, toen hij tal van spelers zag afhaken door blessureleed. “Ik hoop dat het er een keer van gaat komen. Deze interlandperiode? Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn.”

Artikel gaat verder onder video

Gaat Micky van de Ven bij Oranje centraal achterin spelen?

“Micky kan beide posities heel goed invullen”, vervolgde Koeman. “Hij is heel belangrijk voor het Nederlands elftal in hoe wij het voor ons zien. Hij heeft natuurlijk snelheid en voetbalkwaliteiten. We gaan hem inzetten op de positie waarvan wij denken dat hij van waarde is. Aan de linkerkant hebben we natuurlijk de nodige blessures en dan weet je dat hij het op die positie goed kan invullen.”

Lees ook: Media komen met verontrustend nieuws over Johnny Rep (72) in Spanje

Naast Aké is ook Quilindschy Hartman al maanden afwezig en Jurriën Timber als gelegenheidslinksback is door blessureleed evenmin mogelijk. Koeman haalde Ian Maatsen zodoende bij de definitieve selectie: de linksback ontbrak in de voorselectie, maar door de volle ziekenboeg kwam de bondscoach alsnog uit bij de verdediger. Van de Ven speelde tot dusver acht interlands. Hij deed dat zeven keer als linksback. Alleen in zijn debuut, tien minuten in de 1-2 nederlaag tegen Frankrijk in de EK-kwalificatie, speelde hij centraal achterin.

Lees ook: Koeman noemt drie voorwaarden voor rentree van Depay in Oranje

In de optiek van Youri Mulder kan Koeman niet meer om Van de Ven heen. "Hij móét toch in het Nederlands elftal", benadrukte de oud-aanvaller maandagavond bij Rondo op Ziggo Sport. "Hij móét in de basis, waar dan ook." Theo Janssen deelde zijn mening. "Het is, denk ik, wel meer een centrale verdediger, maar hij zou ook als linksback uit de voeten kunnen. Dus voor mij is dat geen twijfelgeval."

De algemene verwachting is dat Stefan de Vrij en Van Dijk het centrum gaan vormen, met Van de Ven als linksback. De Vrij ontbrak in de vorige interlandperiode door blessureleed en werd vervangen door Matthijs de Ligt, die echter geen foutloze indruk maakte en tegen Duitsland zelfs werd gewisseld. De Vrij is er nu weliswaar weer bij, maar het karige aantal speelminuten bij Inter noopt Koeman wellicht tot de keuze voor Van de Ven als centrale verdediger.