07 sep. 2024, 22:38
08 sep. 2024, 17:51
Het Nederlands elftal verslaat Bosnië en Herzegovina in de Nations League
© IMAGO - Het Nederlands elftal verslaat Bosnië en Herzegovina in de Nations League

Nederland is met een doelpuntrijke overwinning op Bosnië en Herzegovina aan de Nations League begonnen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman boekte zaterdagavond een 5-2 zege in het Philips Stadion. Joshua Zirkzee luisterde zijn basisdebuut op met de openingsgoal en een assist bij de 2-1, terwijl Tijjani Reijnders de tweede treffer maakte én de 3-1 van Cody Gakpo voorbereidde. Domper op de overwinning was de manier waarop Oranje de twee tegendoelpunten moest incasseren. Matthijs de Ligt maakte een weifelende indruk bij de 1-1 en ging volledig de mist in bij de 3-2. Invaller Wout Weghorst en Xavi Simons scoorden in de slotfase.

Nederland legde in de eerste helft de basis voor de overwinning, al leek het erop dat de ploeg van Koeman na het rustsignaal met gemengde gevoelens de kleedkamers zou gaan betreden. Nederland had volop balbezit in de eerste 45 minuten en dat leidde na dertien minuten reeds de 1-0 in, al kwam daar wel enig geluk bij kijken. Een schot van Xavi Simons werd van richting veranderd, waarna Zirkzee het leer met een achterwaartse kopbal via de binnenkant van de paal in het doel van keeper Nikola Vasilj werkte.

Artikel gaat verder onder video

Nederland verslaat Bosnië en Herzegovina in Nations League

Oranje was duidelijk een klasse beter dan Bosnië en de gelijkmaker, na nog geen half uur spelen, viel dan ook uit het niets. Simons maar ook Jerdy Schouten verloor Denis Huseinbasic volledig uit het oog, waarna Ermedin Demirovic precies tussen Virgil van Dijk en Matthijs De Ligt door de diepte werd ingestuurd. De Bosniër werkte de bal laag en diagonaal achter Bart Verbruggen: 1-1. Oranje zocht met name via Simons en Cody Gakpo naarstig naar een nieuwe voorsprong, maar het was Reijnders die het dichtst bij een doelpunt was. Na een heerlijke combinatie met Zirkzee krulde de middenvelder de bal hard op de lat.

Het bleek uiteindelijk een voorbode van de 2-1 van Nederland in de extra tijd van de eerste helft. Het was opnieuw Zirkzee die de bal meegaf aan Reijnders, die op zijn beurt kon profiteren van een loopactie van Gakpo en het leer vervolgens in de verre hoek wél achter Vasilj kon werken. Oranje was ook na rust beter dan Bosnië, dat in aanvallend opzicht weinig kon uitrichten in Eindhoven. Na nog geen uur spelen viel de 3-1: Denzel Dumfries liet de bal goed lopen voor Reijnders na een splijtende pass van Schouten. De middenvelder legde breed op Gakpo, die de bal van dichtbij binnen gleed.

Met iets meer dan twintig minuten te spelen koos Koeman voor een driedubbele wissel: Gakpo, Dumfries en Aké moesten plaats maken voor Donyell Malen, Lutsharel Geertruida en de van een zware knieblessure teruggekeerde Jurriën Timber. Luttele minuten later moest Oranje wederom uit het niets een tegendoelpunt incasseren. De Ligt was Edin Dzeko helemaal kwijt waardoor de spits in de doelmond een lange voorzet van Esmir Bajraktarevic vanaf rechts tot doelpunt kon promoveren.

De vele wissels aan beide kanten deden Oranje geen goed in het laatste deel van de wedstrijd. Bosnië rook bloed en maakte het Oranje, waar ook Wout Weghorst en Quinten Timber hun entree hadden gemaakt, steeds lastiger met gevaarlijke voorzetten. Het was uiteindelijk Weghorst die de wedstrijd in de slotminuten in het slot gooide. Hij verzilverde een rebound nadat Vasilj een van richting veranderd schot van Quinten Timber maar half kon keren. Luttele minuten later verzilverde Simons zijn energieke wedstrijd na voorbereidend werk van een andere invaller, Donyell Malen. Oranje speelt komende dinsdag tegen Duitsland zijn tweede duel in de Nations League.