25 jun. 2024, 19:57
25 jun. 2024, 22:00
Nederland treurt in de EK-wedstrijd tegen Oostenrijk
© IMAGO - Nederland treurt in de EK-wedstrijd tegen Oostenrijk

Nederland heeft de laatste groepswedstrijd op het EK in Duitsland verloren. Oranje speelde tegen Oostenrijk een slechte wedstrijd en kwam al snel op achterstand. Nederland kwam tot tweemaal terug in de wedstrijd, maar verloor in de slotfase alsnog: 2-3. Door de zege van én de remise tussen Frankrijk en Polen (1-1) is Oostenrijk groepswinnaar in Groep D en eindigt Oranje als nummer drie.

Voor het eerste fluitsignaal was het Nederlands elftal al zeker van een plek in de achtste finales. Bij winst van de Oostenrijkers zou Oranje zich ook tot groepswinnaar kunnen kronen, wat op papier voor een makkelijkere tegenstander in die achtste finale zou zorgen. Hoewel Nederland voor die groepswinst deels afhankelijk was van Frankrijk, was de opdracht voor de ploeg van bondscoach Ronald Koeman duidelijk. Desondanks keek Oranje al na zes minuten tegen een 0-1 achterstand aan. De Oostenrijkers startten furieus en na een voorzet van Alexander Prass schoot Donyell Malen de bal in eigen doel. Oranje kwam er totaal niet aan te pas en moest bijna een kwartier wachten op de eerste kans. Tijjani Reijnders kreeg de bal in de zestien, maar raakte de bal niet goed en doelman Patrick Pentz zag zijn inzet ruim naast gaan.

Artikel gaat verder onder video

Oranje eindigt als derde in Groep D

Nederland bleef zwak spelen, al kreeg Malen een enorme kans op de gelijkmaker. De aanvaller werd weggestuurd door Memphis Depay, maar zag zijn schot voorlangs gaan. Na een halfuur had Koeman genoeg gezien. Hij haalde Joey Veerman, die veel balverlies leed, eruit en Xavi Simons was zijn vervanger. Veel resultaat had die wissel niet, want Oostenrijk kreeg een enorme kans op de 0-2. Marko Arnautović kreeg de bal er tegenover Bart Verbruggen echter niet in. Even later leek Depay voor de gelijkmaker te zorgen. Hij kreeg de bal van Cody Gakpo, maar zijn kopbal werd ternauwernood van de lijn gehaald. Jerdy Schouten zag zijn schot iets daarvoor geblokt worden.

Oranje begon slecht aan de eerste helft en kwam na rust veel beter uit de kleedkamer. Na goed werk van Lutsharel Geertruida kon Gakpo naar binnen kappen en de bal in de verre hoek draaien: 1-1. Oranje bleef beter voetballen, maar kwam wéér op achterstand. Uit het niets maakte Romano Schmid de 1-2. Nederland had doelpunten nodig en Wout Weghorst kwam in het veld voor Malen. Koud in het veld kopte hij de bal naar Depay, die fraai de gelijkmaker binnenschoot. In eerste instantie werd de goal afgekeurd vanwege hands, maar na tussenkomst van de VAR kwam de 2-2 tóch op het scorebord.

Na de gelijkmaker leek Nederland op jacht te kunnen naar de 3-2, maar het was juist Oostenrijk dat wéér op voorsprong kwam. Marcel Sabitzer brak door aan de linkerkant van het veld en vuurde de bal langs Verbruggen, die geen enkele kans had. Even later leek het nóg erger te worden voor Nederland. Een nieuw Oostenrijks doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Weghorst hoopte daarna te scoren, maar zijn knappe kopbal vloog over het doel van Pentz. Ondanks zes minuten blessuretijd kwam Oranje niet meer in de beurt van een gelijkspel. In Dortmund eindigde het EK-duel tussen Frankrijk - Polen in 1-1, waardoor Oostenrijk de groepswinnaar in Groep D wordt. Door de nederlaag eindigt Oranje als nummer drie in de groep. Het team van Koeman neemt het in de achtste finale daardoor op tegen de winnaar van Groep B (Spanje), Groep C of Groep E.

Wat is het eindstation van Oranje op het EK in Duitsland?