LIVE: 'EK-outsider' Oranje keert na 6 maanden terug op trainingsveld

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
17 okt. 2024, 16:28
17 okt. 2024, 16:29
Bjorn Meijer in actie voor Jong Oranje
© IMAGO - Bjorn Meijer in actie voor Jong Oranje

LIVE: Kort Oranjenieuws Mee Met Oranje

Sort by:

Bjorn Meijer keert na halfjaar terug op het trainingsveld

Bjorn Meijer is teruggekeerd op het trainingsveld. De linksback van Club Brugge viel begin mei uit tijdens een wedstrijd bij Royal Antwerp FC (1-2 winst). De verdediger werd volgens Voetbal International als outsider gezien om met het Nederlands elftal deel te nemen aan het EK, maar raakte vlak voor het toernooi in Duitsland geblesseerd. In eerste instantie leek de kwetsuur mee te vallen, maar de schade bleek uiteindelijk erger dan verwacht. Naar verwachting maakt hij over enkele weken zijn rentree bij Club NXT (Jong Club Brugge). Daarna wordt de situatie opnieuw geëvalueerd.

Lees ook: Jong Oranje-middenvelder debuteert met assist: 'Zo snel mogelijk Oranje 1 halen'

Meijer heeft nog nooit zijn debuut voor Oranje gemaakt. Wel debuteerde hij op 27 september 2022 voor Jong Oranje. Bij dat team kwam hij tot op heden driemaal in actie en scoorde hij twee keer. In het verleden speelde hij ook twee duels voor Nederland Onder-19. In het seizoen 2021/22 brak Meijer door bij FC Groningen en de vleugelverdediger koos daarna voor een transfer naar Club Brugge, dat zes miljoen euro voor hem betaalde. Inmiddels is de voetballer in België uitgegroeid tot een belangrijke kracht. Vorig seizoen speelde hij 42 wedstrijden voor de topclub. Daarin was hij goed voor twee doelpunten en drie assists.

 

Nederland geeft groepswinst weg door verrassende nederlaag

Oranje Onder-17 heeft dinsdag verrassend het laatste duel in de eerste EK-kwalificatieronde verloren van Kroatië: 3-1. De ploeg van KNVB-coach Peter van den Berg was al geplaatst voor de Eliteronde door zeges op Faeröer (5-0) en Albanië (6-0). 

Bij een zege op Kroatië zou Nederland als groepswinnaar doorgaan naar de volgende ronde. Na ruim twintig minuten keek Oranje alleen al tegen een 2-0 achterstand aan door doelpunten van Patrik Horvat en Tino Kusanovic. In de drinkpauze zette Van den Berg zijn ploeg op scherp en via Emre Ünüvar kreeg Nederland enkele kansen om terug in de wedstrijd te komen. Uit een counter maakte Kusanovic echter de 3-0. Vlak voor rust kreeg Ünüvar de volgende grote kans, maar zijn inzet ging over.

In de tweede helft ging Oranje op zoek naar de aansluitingstreffer, maar invaller Pharell Nash en Ünüvar kwamen niet tot scoren. Kroatië kwam er enkele keren gevaarlijk uit en leek op die manier zelfs een vierde treffer te maken. Drazen Jaman deed dat echter in buitenspelpositie. Een kwartier voor tijd wist Nederland eindelijk tot scoren te komen: Levi Acheampong schoot een vrije trap raak. Vijf minuten later kreeg Sean Steur een grote kopkans, maar de doelman bracht redding en daardoor werd het niet meer spannend. Oranje Onder-17 gaat daardoor als tweede naar de Eliteronde, wat op papier een mindere uitgangspositie oplevert.

Van den Berg: "Voor Kroatië was het een alles-of-niets-wedstrijd en dat was goed te zien. Zij hadden ons vooraf goed geanalyseerd en speelden sterk. Bovendien hanteerden zij met 5-4-1 met een snelle omschakeling een speelstijl die wij in Nederland niet vaak tegenkomen. Wij hadden daar geen antwoord op. Aan de andere kant is dit een goed leermoment. We kunnen vanaf nu vaker teams tegenkomen die op deze manier spelen. We hebben nog een maand of vijf om daar aan te werken", vulde Van den Berg aan. "Ik wil het succes van deze week ook niet alleen ophangen aan dit verlies. Deze week heb ik juist veel positieve dingen gezien, ook vandaag. Daar moeten we op verder bouwen", zegt hij in een persbericht van de KNVB.

Herdenkingsdienst voor Johan Neeskens

De KNVB organiseert op 21 oktober een herdenkingsdienst voor Johan Neeskens. Vrienden, kennissen en genodigden uit de voetbalwereld worden uitgenodigd op de KNVB Campus in Zeist om stil te staan bij het overlijden van de voormalig international. In aanloop naar de bijeenkomst wordt Neeskens in het bijzijn van zijn familie al begraven in zijn woonplaats in Zwitserland.

Via de KNVB laat de familie weten ‘overladen’ te zijn met reacties sinds het overlijden van Neeskens, vorige week zondag. "Wij, als familie van Johan, willen iedereen bedanken voor de hartverwarmende steunbetuigingen die we in de afgelopen dagen hebben mogen ervaren. In deze moeilijke tijd biedt het ons troost om te vernemen hoe geliefd Johan was bij velen."

Neeskens overleed op 73-jarige leeftijd en was voormalig middenvelder en assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal. Hij was voor de KNVB aanwezig bij de WorldCoaches in Algerije. Daar werd hij onwel en medische hulp mocht helaas niet meer baten.

Milambo verlaat trainingskamp Jong Oranje noodgedwongen

Antoni Milambo heeft het trainingskamp van Jong Oranje met ziekte verlaten. De middenvelder van Feyenoord komt daardoor niet in actie in het laatste kwalificatieduel voor het EK in 2025. Maandag neemt de ploeg van bondscoach Michael Reiziger het in Nijmegen op tegen Zweden. Jong Oranje heeft zich al geplaatst voor het toernooi en won tot dusver alle negen kwalificatiewedstrijden.

Reiziger roept geen vervanger op Milambo. De middenvelder speelde tot dusver negen wedstrijden dit seizoen voor de Rotterdammers, waarin hij drie keer scoorde.

 

Noah Ohio bezorgt ernstig ziek jongetje de dag van zijn leven

Noah Ohio heeft een ernstig ziek jongetje in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht verrast met een digitale ontmoeting met zijn favoriete voetballer Jude Bellingham. Ohio bracht zaterdag met Jong Oranje een bezoek aan ziekenhuis, waar kinderen met kanker worden behandeld. De aanvaller van FC Utrecht vroeg aan één van de patiëntjes wie zijn favoriete voetballer was, waarop de jongen 'Jude Bellingham' antwoordde. "Ik zal hem bellen, misschien neemt hij op", reageerde de jeugdinternational vervolgens.

Bellingham nam op en daarmee bezorgde Ohio het jongetje de dag van zijn leven. OnsOranje deelde de hartverwarmende beelden op social media. De Nederlander kent de sterspeler van Real Madrid uit de tijd dat hij zelf voor Engeland uitkwam. Enkele jaren geleden speelden ze samen in Engeland Onder-16.

 

Oranje Onder-17 door naar de volgende ronde

Oranje Onder-17 heeft zaterdag ook de tweede wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks gewonnen. De formatie van KNVB-trainer Peter van den Berg was veel sterker dan gastland Albanië: 5-0. Woensdag wist Nederland ook al het eerste groepsduel te winnen. De formatie van Van den Berg is daardoor al zeker van een plek in de volgende ronde.

Chivano Wijks kopte Oranje al na elf minuten spelen op voorsprong. De Albanezen hadden het lastig tegen Nederland en Emre Ünüvar verdubbelde enkele minuten later de marge: 2-0. Oranje nam daarna wat gas terug en keeper Mark Engel voorkwam enkele malen een aansluitingstreffer. Vlak na rust maakte Ayoub Ouarghi met een bekeken schot de 3-0, waarmee de wedstrijd beslist was. Door doelpunten van Pharell Nash en Jairo Beerens liep Nederland in de slotfase nog uit naar een riante 5-0 overwinning.

Van den Berg was na afloop tevreden. "We waren gefocust en speelden in een hoog tempo. Wanneer we de bal verloren, veroverden wij deze vaak snel weer terug. Deze sterke fase leverde twee goede goals op. "Je merkt dat het voor de jongens nog moeilijk is om het hoge niveau en de concentratie negentig minuten vol te houden. We werden daarom wat slordiger", zo zegt hij in een persbericht van de KNVB.

Dinsdag speelt Oranje Onder-17 de laatste poulewedstrijd tegen Kroatië. Bij winst of gelijkspel gaat Nederland als groepswinnaar door naar de volgende ronde. Van den Berg: "De groepswinst geeft ons een op papier gunstigere loting voor de Eliteronde. We nemen met niets minder genoegen dat negen uit drie."

Alwéér blessuregevallen bij Duitsland

Julian Nagelsmann ziet zijn ziekenboeg steeds verder volstromen. Duitsland won vrijdagavond wel van Bosnië en Herzegovina (1-2), maar twee spelers raakten geblesseerd. Vlak voor de aftrap viel Aleksandar Pavlovic weg. De middenvelder van Bayern München zou eigenlijk zijn basisdebuut maken. De Duitser blijft wel bij de selectie, maar volgens Nagelsmann is de kans klein dat hij tegen Nederland kan spelen. Chris Führich haalt het duel met Oranje zeker niet. De aanvaller van VfB Stuttgart viel vlak voor tijd in, maar haakte meteen weer af met een spierscheuring.

De problemen voor Duitsland stapelen zich zo alleen maar op. Nagelsmann kon ook al geen beroep doen op de geblesseerden Marc-André ter Stegen, Jamal Musiala, Niclas Füllkrug en Kai Havertz, Benjamin Henrichs, David Raum en Robin Koch. Doelman Alexander Nübel en Tim Kleindienst maakten tegen Bosnië en Herzegovina daardoor hun basisdebuut.

Oranje Onder-17 wint eenvoudig eerste EK-kwalificatieduel

Oranje Onder-17 jaar heeft woensdag de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks gewonnen. De formatie van KNVB-trainer Peter van den Berg rekende in Durrës (Albanië) af met de Faeröer: 6-0.

Vanaf het begin was het krachtsverschil tussen beide landen duidelijk en na een halfuur viel de eerste goal. De Faeröer (eilanden) wisten tot dat moment Oranje tegen te houden, maar een simpele pass van Sean Steur rolde zomaar door de benen van doelman Markus Johansen. Emre Ünüvar kon daardoor voor een leeg doel simpel raak tikken: 1-0. Nog voor rust vielen de 2-0 en 3-0. Eerst bracht Jairo Beerens Kelvin Neijenhuis in stelling, en vervolgens verdween een schot van Beerens via zijn tegenstander in het doel. Na rust tikte Beerens uit de rebound ook de 4-0 binnen en na goed voorbereidend werk van Steur voltooide de PSV'er zijn hattrick. In blessuretijd bepaalde invaller Pharell Nas de eindstand op 6-0.

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

"Het was lastig om met zo weinig weerstand je beste spel te spelen. Dit is een leerdoel voor ons. Het is de kunst om ondanks dat het allemaal heel gemakkelijk gaat scherp te blijven en de afspraken na te komen. Op de momenten dat wij dit wel deden, waren wij direct gevaarlijk. Dit leverde een aantal goede goals op. Met 6-0 ben ik heel tevreden. Er viel deze wedstrijd niet veel te winnen. Dan is het fijn dat we een grote score hebben neergezet, al had deze naar mijn mening nog hoger kunnen uitvallen. De komende wedstrijden krijgen wij meer weerstand. Dat komt ons spel alleen maar ten goede", aldus Van den Berg in een persbericht van de KNVB.

Zaterdag speelt Nederland Onder-17 om 15.00 uur tegen gastland Albanië. Dinsdag om 13.30 uur speelt Oranje het laatste groepsduel met Kroatië. De eerste twee landen in de groep plaatsen zich voor de volgende kwalificatieronde.

Zevende afmelding bij Duitsland voor Nagelsmann

De pech voor de Duitse bondscoach Julian Nagelsmann houdt maar niet op. De Duitsers moeten het namelijk ook stellen zonder Benjamin Henrichs. De 27-jarige verdediger van RB Leipzig heeft rugproblemen, zo meldt de Duitse voetbalbond DFB.

Henrichs is alweer de zevende international die niet beschikbaar is voor Nagelsmann. Eerder haakten ook Marc-André ter Stegen, Kai Havertz, Jamal Musiala, Niclas Füllkrug, Robin Koch en David Raum af. De Duitsers spelen vrijdag uit bij Bosnië en Herzegovina en drie dagen later treft Die Mannschaft Oranje in München.

KNVB opent condoleanceregister voor Johan Neeskens

De KNVB heeft in Zeist een condoleanceregister geopend voor Johan Neeskens. De 49-voudig international overleed zondag op op 73-jarige leeftijd in Algerije tijdens het WorldCoaches-programma van de KNVB. Het condoleanceregister is tot 18 oktober geopend. 

"De familie van Johan geeft aan dat hij altijd veel waarde hechtte aan zijn contact met fans. Vanuit dat gedachtegoed is er op de Campus een condoleanceregister geopend waar supporters, en alle anderen, een laatste groet kunnen opschrijven", schrijft de KNVB op X.

Ter nagedachtenis aan Neeskens hangt de vlag op de KNVB Campus halfstok en liggen er bloemen bij zijn standbeeld voor het hoofdkantoor. Rond de komende twee wedstrijden in de Nations League wil de voetbalbond ook stilstaan bij het overlijden van de oud-international. Oranje speelt vrijdag tegen Hongarije en treft maandag in München Duitsland.

Slecht nieuws Duitsland stapelt zich op: volgende afmelding een feit

Het slechte nieuws voor de Duitse bondscoach Julian Nagelsmann stapelt zich af. David Raum van Fiorentina heeft zich geblesseerd afgemeld voor de komende interlandperiode. De linksback kampt met een enkelblessure, zo meldt de Duitse bond. Robin Gosens, oud-speler van onder meer Heracles Almelo, is als zijn vervanger opgeroepen.

Raum is alweer de zesde international die niet beschikbaar is voor Nagelsmann. Eerder haakten ook Marc-André ter Stegen, Kai Havertz, Jamal Musiala, Niclas Füllkrug en Robin Koch af. De Duitsers spelen vrijdag uit bij Bosnië en Herzegovina en drie dagen later treft Die Mannschaft Oranje in München.

 

Definitieve selectie Onder-19 voor topduels

Bondscoach Peter van der Veen heeft zijn selectie voor Oranje Onder-19 bekendgemaakt. Hij neemt 23 spelers mee naar het Spaanse Marbella voor twee oefeninterlands tegen Engeland (12 oktober) en Portugal (15 oktober). AZ is met zeven spelers hofleverancier. Ajax levert vijf spelers, Feyenoord drie en PSV twee.

Doel: 
Kiyani Zeggen Lieuw (AZ), Mees Eppink (FC Utrecht) en Ismail Ka (Feyenoord).

Verdediging:
Dies Janse, Lucas Jetten, Precious Ugwu (allen Ajax), Elijah Dijkstra (AZ), Sven Bouland (FC Groningen), Mats Rots (FC Twente), Givairo Read (Feyenoord) en Wessel Kuhn (PSV).
 

Middenveld:
Mark Verkuijl (Ajax), Enoch Mastoras, Julian Oerip, Kees Smit (allen AZ), Othniel Raterink (Bayer Leverkusen) en Tygo Land (PSV).

Aanval:
Don-Angelo Konadu (Ajax), Yoël van den Ban, Wassim Bouziane (beiden AZ), Jerolldino Bergraaf (Excelsior), Zepiqueno Redmond (Feyenoord) en Ayoub Oufkir (Sparta Rotterdam).

UEFA maakt datum van loting WK-kwalificatie bekend

Op 13 december is de Europese loting voor de WK-kwalificatie van het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten, Canada en Mexico in 2026. Dat bevestigde de UEFA na vragen van Voetbal International.

De komende kwalificatiereeks is aangepast omdat er meer landen aan het WK mogen deelnemen. Daardoor krijgt de UEFA zestien startbewijzen voor het toernooi. In Qatar (2022) deden er drie Europese landen minder mee. Door de nieuwe opzet is het aantal kwalificatiegroepen uitgebreid van tien naar twaalf. Bij de vorige opzet speelden de Europese landen in groepen van vijf en zes. Dat worden groepen van vier of vijf. De poulewinnaars grijpen nog steeds een rechtstreeks WK-ticket en de nummers twee spelen play-offs voor een herkansing. De vier beste landen uit de Nations League die géén WK-startbewijs hebben, komen ook daarin uit.

In de rest van de wereld is de WK-kwalificatiereeks al begonnen. In Europa begint de cyclus echter in maart 2025. Als Oranje in een kleine groep wordt ingedeeld, speelt de formatie van bondscoach Ronald Koeman pas in september 2025 voor het eerst een kwalificatieduel.

Sterspeler haakt geblesseerd af bij Duitsland

Jamal Musiala heeft zich afgemeld bij Duitsland. De 21-jarige sterspeler van Die Mannschaft kampt met een heupblessure en moet daarom rust houden. Jamie Leweling van VfB Stuttgart is door bondscoach Julian Nagelsmann opgeroepen als vervanger.

Nagelsmann kan in de komende interlandperiode ook geen beroep doen op de geblesseerde doelman Marc-André ter Stegen en aanvaller Niclas Füllkrug. Nederland speelt op 14 oktober een uitwedstrijd tegen de Duitsers. Het eerste duel tussen beide landen in de groepsfase van de Nations League eindigde in een gelijkspel (2-2).

Drie sterkhouders ontbreken in selectie Duitsland voor duel met Oranje

Julian Nagelsmann heeft zijn selectie voor de komende ronde van de Nations League gepresenteerd. Duitsland speelt op 11 oktober een uitwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina. Drie dagen later volgt in München een ontmoeting met Nederland.

Nagelsmann kan niet beschikken over Marc-André ter Stegen, die een zware knieblessure heeft opgelopen. Janis Blaswich, oud-doelman van Heracles Almelo, is daarom opgeroepen. Antonio Rüdiger is op zijn beurt weer terug in de selectie van Duitsland. De terugkeer van de verdediger gaat echter ten koste van Emre Can, de aanvoerder Borussia Dortmund. Bovendien blijft ook de geblesseerde aanvaller Niclas Füllkrug thuis. Spits Tim Kleindienst van Borussia Mönchengladbach debuteert in de selectie van Duitsland. Nederland speelde het eerste duel met de Duitsers gelijk: 2-2.

Verdedigende middenvelder Angelo Stiller (VfB Stuttgart) zit voor de tweede keer bij de selectie. Hij debuteerde in het eerste Nations League-duel met Hongarije (5-0). Doelman Oliver Baumann (TSG Hoffenheim) zat al vaker bij de ploeg van Nagelsmann, maar stond nog nooit onder de lat van Die Mannschaft.

Keepers: Oliver Baumann, Alexander Nübel en Janis Blaswich.

Verdedigers: Waldemar Anton, Benjamin Henrichs, Joshua Kimmich, Robin Koch, Maximilian Mittelstädt, David Raum, Antonio Rüdiger, Nico Schlotterbeck en Jonathan Tah.

Middenvelders: Robert Andrich, Chris Führich, Pascal Gross, Jamal Musiala, Aleksandar Pavlovic, Angelo Stiller en Florian Wirtz.

Aanvallers: Serge Gnabry, Kai Havertz, Tim Kleindienst en Deniz Undav.

Lees meer over: