Oranje speelde 17 keer tegen Hongarije: dit waren de 3 mooiste interlands

10 okt. 2024, 06:00
10 okt. 2024, 15:24
Drie memorabele interlands tussen Nederland en Hongarije
© IMAGO/Mee Met Oranje - Drie memorabele interlands tussen Nederland en Hongarije

Het Nederlands elftal speelt vrijdag 11 oktober voor de achttiende keer tegen Hongarije. De verhoudingen in de eerdere zeventien ontmoetingen vallen ruimschoots uit in het voordeel van Oranje: tien zeges, twee remises en vijf nederlagen. Nederland won elk van de laatste negen duels, waarin ook nog eens 36 keer werd gescoord. Mee Met Oranje zet drie memorabele ontmoetingen tussen Nederland en Hongarije op een rij.

Hongarije - Nederland 0-1, 14 mei 1985

Wedstrijden tussen Nederland en Hongarije doen altijd denken aan Rob de Wit. Op 14 mei 1985 speelde Oranje op Hongaarse bodem de laatste ontmoeting in een zeer dramatische kwalificatiefase voor het WK van 1986 in Mexico. De selectie van bondscoach Leo Beenhakker moest winnen om uitzicht te houden op het eindtoernooi en zo geschiedde dankzij een geniaal moment van Lionel Messi-achtige allure. Liefst 75.000 toeschouwers waren getuige van een weergaloze actie die heel de wereld zou overgaan.

Artikel gaat verder onder video
Rob de Wit viert op 14 mei 1985 de overwinning van Nederland op Hongarije.
© IMAGO - Rob de Wit viert op 14 mei 1985 de overwinning van Nederland op Hongarije.

De Wit, die pas zijn tweede interland speelde, ontving in minuut 68 de bal aan de linkerkant, zette opeens een versnelling tussen twee Hongaren in, drong het strafschopgebied binnen en verschalkte doelman Peter Disztl met de mooiste stift van de jaren tachtig: 0-1. Dankzij de zege plaatste Nederland zich voor een dubbele play-off met België, dat echter een maatje te groot was. Een trieste afloop, maar nog veel triester was de hersenbloeding van De Wit in de zomer van 1986 op vakantie in Spanje. Het was een abrupt einde van een prille loopbaan.

Nederland - Hongarije 6-1, 5 juni 2010

Met klinkende cijfers won Nederland de uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije voorafgaand aan het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Zelfs de meest positieve Oranje-fan had niet voor mogelijk gehouden dat de selectie van Bert van Marwijk 36 dagen later de finale van het WK zou bereiken én verliezen. Oranje kwam in de Johan Cruijff ArenA al snel op achterstand door een treffer van Balázs Dzsudzsák, maar een fraaie voltreffer van Robin van Persie betekende een ruststand van 1-1. In de tweede helft liep Oranje uit dankzij treffers van invaller Arjen Robben (2), Wesley Sneijder, Mark van Bommel en een andere invaller, Eljero Elia. Nederland - Hongarije ging ook de annalen in als ‘de wedstrijd van de blessure van Robben’.

Robben raakte in de slotfase geblesseerd aan zijn hamstrings en dat betekende het begin van een soap van jewelste. De aanvaller werd in rap tempo klaargestoomd voor het WK, waar hij in de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen zijn rentree maakte. Vervolgens speelde hij alle wedstrijden, inclusief de 120 minuten in de finale tegen Spanje. Werkgever Bayern München constateerde nadien een tweede spierscheuring die Robben een half jaar aan de kant hield én die de medische staf van de KNVB over het hoofd zou hebben gezien. Beide partijen kwamen ‘een goedmaak-wedstrijd’ overeen tussen Bayern en Oranje in de Allianz Arena, ter voorbereiding op het EK van 2012 en als financiële genoegdoening voor de club.

© IMAGO - Robin van Persie viert met Patrick Kluivert zijn 40e goal voor het Nederlands elftal

Nederland - Hongarije 8-1, 11 oktober 2013

Een van de meest memorabele interlands voor Robin van Persie. De aanvaller kwam in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Hongarije niet alleen driemaal tot scoren, hij groeide die dag in de Johan Cruijff ArenA ook uit tot topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Patrick Kluivert was exact tien jaar lang met veertig doelpunten de meest trefzekere voetballer in Oranje. De toenmalig assistent-bondscoach zag Van Persie de score openen en vlak voor rust de 4-0 maken. De aanvaller rende, na het evenaren van het record, meteen naar de zijlijn, waar hij de rechterhand van Louis van Gaal in de armen viel. De oude en nieuwe recordhouder in elkaars armen, met precies tien jaar ertussen.

Met de 5-1 in minuut 53 kwam Van Persie op 41 doelpunten te staan en schreef hij historie. Van Gaal gunde de aanvaller enkele minuten later een publiekswissel en de Oranjefans in Amsterdam gaven hem een staande ovatie. Kevin Strootman en Jeremain Lens waren voor rust ook trefzeker en in de tweede helft verschenen ook Szilárd Devecseri (eigen doelpunt), Rafael van der Vaart en Arjen Robben op het scorebord namens Oranje.