Oranje op rapport: Koeman haalde uitblinker naar de kant, dissonant krijgt een 4

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 okt. 2024, 10:12
13 okt. 2024, 16:35
Teleurstelling bij Oranjespeler Tijjani Reijnders
© IMAGO - Teleurstelling bij Oranjespeler Tijjani Reijnders

Het Nederlands elftal speelde vrijdagavond gelijk in het Nations League-duel met Hongarije (1-1). Nederland kwam in de eerste helft op achterstand, maar vlak voor tijd bezorgde Denzel Dumfries Oranje nog een punt. De verdediger krijgt daardoor een (krappe) ruime voldoende. Aanvoerder Virgil van Dijk krijgt na zijn rode kaart een onvoldoende.

Dumfries krijgt van Mikos Gouka een 7 in het Algemeen Dagblad. De rechtsback is de enige Oranjespeler die een (krappe) ruime voldoende krijgt van de journalist. Hoewel de linkervleugelverdediger in de eerste helft nauwelijks in het spel voorkwam, 'redde hij koppend Oranje in Boedapest'. "Er was al een moment na rust dat Tijjani Reijnders de bal voorlangs schoot en Dumfries klaarstond om toe te slaan. Maar de verdediger van Internazionale is zo vaak betrokken bij een doelpunt, dat het bijna een zekerheid is."

Artikel gaat verder onder video

Denzel Dumfries redt het Nederlands elftal

Gouka deelt verder vooral veel zesjes uit. Bart Verbruggen, Stefan de Vrij, Micky van de Ven, Quinten Timber en Reijnders kunnen allemaal op een magere voldoende rekenen. De enigen die zich nog enigszins aan de malaise onttrokken, waren Cody Gakpo en Ryan Gravenberch: 6,5. "Het wegdraaien van Gravenberch is een kunst op zich, ook in Hongarije weer. De middenvelder lijkt bij Oranje inmiddels een vaste waarde. Van vermoeidheid is nog geen sprake, maar de vraag is wel of Koeman hem net als vorige maand weer twee hele wedstrijden zal moeten spelen." Liverpool-ploeggenoot Gakpo was van grote waarde met een assist. "De aanvaller is en blijft een belangrijke kracht voor Oranje aan de linkerkant en met zijn traptechniek", concludeert de journalist.

Lees ook: Van Dijk wil Nederlands elftal verlaten na rode kaart tegen Hongarije

Gouka zag Joshua Zirkzee, die de voorkeur kreeg boven Brian Brobbey, een moeilijke wedstrijd spelen: 5. "De spits van Manchester United moest in de drukte het aanspeelpunt zijn. Dat verliep de ene keer beter dan de andere, maar onderaan de streep was het een magere interland. Zirkzee is de man van de combinatie, spelers zoeken hem en de aanvaller is ook vaak aanspeelbaar. Maar een hoofdrol zat er in Boedapest niet in, waar de spits eerder tegen Bosnië en Herzegovina zo sterk voor de dag kwam." Ook Xavi Simons krijgt een 5 van de journalist. "Negen minuten voor tijd verdween Simons naar de kant omdat Koeman een vervanger voor Van Dijk moest brengen. Verder lukte er weinig bij hem, inclusief zijn dode spelmomenten." Tot slot moet de aanvoerder het ontgelden. Na zijn rode kaart krijgt de verdediger ook een 5. "Een vervelende avond voor de speler van Liverpool."

Lees ook: Van Dijk verklapt welke twee woorden hij naar scheidsrechter Fähndrich riep

Voetbal International geeft géén enkele ruim voldoende. Verbruggen, Dumfries, De Vrij, Gravenberch en Timber zijn de enigen die een 6 krijgen. Van Dijk en Zirkzee worden beiden met een 5 beoordeeld. De overige Oranjespelers krijgen een 5,5 van het weekblad. Bij Voetbalzone wordt de gewisselde De Vrij als dé uitblinker gezien: 7. "De mandekker stond erg kort op zijn directe tegenstander en kleunde fel de duels in. Na een kort halfuur veredelde De Vrij met een uitstekende sliding een grote kans voor Hongarije. Bij de tegentreffer stapte de mandekker wel wat laat door op de voorgever."

Lees ook: Oranjespeler mist 'urgentie' op belangrijkste moment: 'Apathische houding'

Zirkzee is volgens Voetbalzone de grote dissonant aan Oranje-zijde: 4. "De spits moest als aanspeelpunt fungeren, maar zwierf veel en had het lastig met Willi Orbán in zijn rug. Ook de doorgaans schitterende techniek liet Zirkzee tegen Hongarije in de steek." Gakpo krijgt een 6,5 voor zijn optreden, en Dumfries een 5,5. De overige internationals worden beoordeeld met een 5.