04 jun. 2024, 20:29
05 jun. 2024, 09:24
Lieke Martens in actie voor de Oranje Leeuwinnen
© IMAGO - Lieke Martens in actie voor de Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen zijn dinsdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. In de allerlaatste interland van de afzwaaiende Lieke Martens leek de ploeg van Andries Jonker door een treffer van Lineth Beerensteyn lange tijd op een overwinning af te stevenen, maar in de slotfase viel toch de gelijkmaker.

Aan beide treffers gingen grote blunders vooraf en de twee meest ervaren speelsters waren erbij betrokken: de 38-jarige Finse goalie Tinja Korpela en de 34-jarige Leeuwinnen-aanvoerder Sherida Spitse. Beerensteyn opende in zeventiende minuut de score na een enorme fout van de Finse keeper. Oranje kreeg een uur later de rekening gepresenteerd voor het zwakke spel: Jutta Rantala scoorde na gepruts van Sherida Spitse.

Artikel gaat verder onder video

Het zwaar gehavende Nederland ontsnapte een paar minuten voor tijd zelfs aan een nederlaag. Olga Ahtinen kon geheel vrijstaand voor de keeper een voorzet niet in het doel krijgen. Een publiekswissel voor Martens, zoals afgelopen vrijdag in de 1-0 zege op Finland, bleef uit. De 160-voudig international maakte de negentig minuten vol in Tampere, maar wist zich niet te onderscheiden.

De Oranje Leeuwinnen ontvangen Italië op 12 juli en sluiten de groepsfase op 16 juli in en tegen Noorwegen af. Eén zege is voor de ploeg van Jonker voldoende om zich te kwalificeren voor het Europees kampioenschap. De nummers een en twee van de poule plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde van volgend jaar zomer in Zwitserland. De nummers 3 en 4 kunnen het EK nog via een omweg bereiken.