Oranje leert niet van fouten en doet wéér wat Koeman 'never nooit meer zo wilde zien'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 okt. 2024, 18:41
Treurnis bij Xavi Simons
© IMAGO - Treurnis bij Xavi Simons

Volgens Maarten Wijffels heeft het Nederlands elftal niet geleerd van fouten uit het verleden. De journalist zag dat Oranje in het Nations League-duel met Duitsland (1-0 verlies) iets deed wat Koeman ‘never nooit meer zo wilde zien'. Namelijk middenvelders inspelen met korte passes, terwijl ze gedekt werden door de tegenstander.

Het Nederlands elftal ging maandagavond kansloos onderuit bij Duitsland. Vrijwel alle internationals stelden teleur en één dag na de nederlaag trekt Wijffels een snoeiharde conclusie in het Algemeen Dagblad. Volgens de journalist is het Oranje wederom gelukt om 'zwaar door de ondergrens heen te gaan' tegen een land dat 'niet met zijn beste team aantrad'. Eerder overkwam dat Nederland ook al in de groepsfase op het EK tegen Oostenrijk (2-3 verlies) en in de troostfinale van de Nations League vorig jaar tegen Italië (2-3 verlies).

Artikel gaat verder onder video

Het Nederlands elftal leert niet van fouten uit het verleden

"Zeker Oostenrijk en Duitsland hebben iets gemeen: het zijn teams met een duidelijk spelidee, ontwikkeld door bondscoaches die echt ‘trainer’ zijn", aldus Wijffels. Volgens hem zijn Ralf Rangnick en Julian Nagelsmann elke interlandperiode druk om dat idee verder in te slijpen. "Of ze maken een voetbalprobleem trainbaar dat ze zijn tegengekomen bij interlands", schrijft de journalist.

Lees ook: Duidelijkheid over toekomst Koeman bij Oranje na drie duels zonder zege

Wijffels constateerde bij Oranje het tegenovergestelde. De ploeg leerde niet van een 'voetbalprobleem' uit eerdere wedstrijden. "In de opbouw van achteruit gingen verdedigers de fout in met korte passes op middenvelders die werden gedekt. Gevolg: balverlies en kansen tegen. Het leek op wat één jaar geleden al mis ging uit in Ierland", aldus Wijffels. Hij doelt op een inschattingsfout van Mark Flekken tegen de Ieren. De doelman speelde destijds Frenkie de Jong in, maar de middenvelder werd kort gedekt. In eerste instantie werd het tegendoelpunt nog voorkomen, maar uit de daaropvolgende hoekschop maakte Virgil van Dijk hands. Vanaf elf meter scoorde Ierland alsnog.

Lees ook: Van Basten en Gullit zien 'probleem' Oranje: 'Bij mij zit de irritatie in...'

"Daarvan zei Koeman toen dat hij het 'never nooit' meer zo wilde zien", herinnert Wijffels zich. De bondscoach sprak die woorden na het pijnlijke verlies in de EK-kwalificatie tegen Frankrijk (4-0) in maart 2023 ook al uit. Ook toen ging Oranje voor het eigen strafschopgebied in de fout. "Het ging mij erom dat we fouten maken op plaatsen waar je dat never nooit mag doen. Fouten maken dat mag, maar niet daar! Dat heeft ook niets te maken met de mensen die er niet bij waren. Dat mag niet! Punt", zei een harde Koeman destijds.