Dit astronomische bedrag krijgt Oranje bij EK-winst

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jun. 2024, 14:05
28 jun. 2024, 14:22
© IMAGO

Het Nederlands elftal is door naar de knock-outfase van het EK in Duitsland. De penningmeester van de KNVB zal de plaatsing voor de achtste finale, op dinsdag 2 juli tegen Roemenië, handenwrijvend hebben toegezien. Oranje mag enkele miljoenen op de rekening bijschrijven en dat bedrag kan nog verder oplopen.

Voor de start van het EK kreeg elk land een startpremie van 9,25 miljoen euro. In de groepsfase was iedere overwinning vervolgens goed voor één miljoen euro, terwijl een gelijkspel een half miljoen euro opleverde. Nederland won het eerste EK-duel met 1-2 van Polen, waardoor de KNVB meteen een mooi bedrag verdiende. Vervolgens werd er met 0-0 gelijkgespeeld tegen Frankrijk en alleen tegen Oostenrijk (2-3) pakte Oranje geen premie.

Artikel gaat verder onder video

Hoeveel verdient de KNVB als Oranje het EK wint?

Na de verloren wedstrijd tegen Oostenrijk was er bij de penningmeester echter gewoon een lach te bespeuren. Nederland plaatste zich als één van de beste nummers drie voor de achtste finales en kreeg daar nog eens anderhalf miljoen euro voor. Tot dusver heeft Nederland dus ruim twaalf miljoen euro bijeen gevoetbald.

Lees ook: Waarom is Wolfsburg de uitvalsbasis van Oranje tijdens het EK?

Als Oranje van de Roemenen wint, ontvangt de KNVB nóg eens 2,5 miljoen euro voor de plaatsing voor de kwartfinales. De vier landen die de halve finales behalen, krijgen daar 4 miljoen euro voor en de finalisten moeten samen 13 miljoen euro verdelen. 5 miljoen euro voor de verliezer en de winnaar van het EK 2024 krijgt een mooie winstbonus van 8 miljoen euro.

In totaal kan de winnaar van het EK dus 26.25 miljoen euro bij elkaar voetballen in Duitsland. De overige landen kunnen ook een mooi bedrag op de rekening bijschrijven.E

  • 9,25 miljoen euro startgeld

  • 1 miljoen euro winstpremie in de groepsfase, en een half miljoen euro bij een gelijkspel

  • 1,5 miljoen euro bij het bereiken van de achtste finales

  • 2,5 miljoen euro bij het bereiken van de kwartfinales

  • 4 miljoen euro bij het bereiken van de halve finales

  • 5 miljoen euro voor de verliezend finalist

  • 8 miljoen euro voor de winnaar van het EK 2024

Lees meer over:

EK 2024 Ronald Koeman Oranje