02 jul. 2024, 19:49
02 jul. 2024, 21:58
Cody Gakpo viert de openingsgoal voor Nederland tegen Roemenië
© IMAGO - Cody Gakpo viert de openingsgoal voor Nederland tegen Roemenië

Het Nederlands elftal heeft de kwartfinale van het EK in Duitsland bereikt. Oranje won met 0-3 van Roemenië. Cody Gakpo scoorde vroeg in de eerste helft en daarna bleef het lang spannend in München. De zege van Nederland kwam echter nooit in gevaar en vlak voor tijd besliste Donyell Malen het duel: 0-2. In blessuretijd maakte Malen het feest nóg groter:0-3. Later dinsdagavond weet het Nederlands elftal tegen wie de ploeg het in de kwartfinale opneemt: Oostenrijk of Turkije.

Met enkele wijzigingen ten opzichte van het verloren groepsduel met Oostenrijk (2-3) begon Nederland dinsdagavond aan de achtste finale tegen Roemenië. De opvallendste naam in de opstelling van Ronald Koeman was Steven Bergwijn, die de voorkeur kreeg boven Malen. De bondscoach hoopte de Roemenen vanaf de eerste minuut onder druk te zetten, maar het Nederlands elftal had het in de beginfase, net zoals tegen Oostenrijk, lastig. Toch was de eerste mogelijkheid voor Oranje: een schot van Xavi Simons was een prooi voor doelman Florin Niță. Na een kwartier spelen kwam Nederland beter in de wedstrijd. Denzel Dumfries kwam niet tot een schot, maar dat lukte Gakpo na twintig minuten wel. Hij kreeg de bal aan de linkerkant van de zestien en schoot hard raak in de korte hoek: 0-1.

Artikel gaat verder onder video

Oranje door naar de kwartfinale van het EK

Na de openingstreffer reageerde Roemenië razendsnel, maar Nathan Aké voorkwam met een ultieme sliding een grote kans van Man. Oranje nam vervolgens het heft in handen en zette de Roemenen vast op eigen helft. Uit één van de vele hoekschoppen Stefan de Vrij kopte in het zijnet, terwijl de fans achter het doel al juichten voor een treffer. Vlak voor rust had Simons dé kans op de 0-2. Hij had de bal voor het binnenschieten, maar kreeg de bal onder zich en prikte naast. Ondanks een groot veldoverwicht ging Nederland dus ‘slechts’ met een 0-1 voorsprong de kleedkamer in. Bergwijn bleef daar de tweede helft in achter. Hij had na een duel last van zijn been en werd afgelost door Malen.

Tijjani Reijnders kon al vroeg in de tweede helft het hele veld oversteken. Zijn schot werd uiteindelijk ternauwernood geblokt. Malen kreeg even later wél alle vrijheid om raak te schieten. Hij raakte de bal alleen niet goed en ook Depay kreeg van dichtbij de bal niet achter Niță. Via enkele Roemeense verdedigers kwam het leer uiteindelijk in de handen van de doelman. In de jacht op de bevrijdende 0-2 zette Oranje een extra tandje bij en uit een hoekschop kopte Virgil van Dijk op de paal. Gakpo leek daarna met zijn tweede van de avond voor opluchting te zorgen, maar de aanvaller stond buitenspel. De verguisde Joey Veerman kwam vervolgens in het veld voor Jerdy Schouten en Veerman kreeg gelijk een grote kans. Zijn inzet ging net voorlangs.

Nederland zocht naar de 0-2, maar wist Niță niet voor een tweede keer te verschalken. Terwijl Wout Weghorst zich klaarmaakte om in te vallen, deed Malen waar heel Oranje naar snakte. Na een goede actie van uitblinker Gakpo schoot hij van dichtbij raak: 0-2. Roemenië was daarna leeg en Depay kreeg een goede kans op de 0-3. Zijn inzet vloog over de kruising. Oranje speelde de wedstrijd rustig uit en de zege kwam niet meer in gevaar. In blessuretijd maakte Malen het feest nóg mooier. Hij speelde een counter feilloos uit en scoorde met een goed schot: 0-3. Door de doelpunten van Gakpo en Malen gaat Nederland voor het eerst in twintig jaar door naar de kwartfinale op een Europees kampioenschap. Dinsdagavond spelen Turkije en Oostenrijk tegen elkaar in de andere achtste finale. De winnaar van die wedstrijd speelt zaterdag om 21.00 tegen Oranje.