Oranjespeler mist 'urgentie' op belangrijkste moment: 'Apathische houding'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 okt. 2024, 08:03
12 okt. 2024, 17:32
Valentijn Driessen, chef voetbal bij De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal bij De Telegraaf

Valentijn Driessen zag Quinten Timber vrijdagavond in het Nations League-duel met Hongarije (1-1) in de geest van Johan Neeskens spelen: als een strijder. Precies wat bondscoach Ronald Koeman eerder miste bij Oranje. Op het belangrijkste moment van de avond ging de drievoudig international echter in de fout. Neeskens overleed eerder deze week op 73-jarige leeftijd.

Koeman heeft al vaker aangegeven dat hij soms een strijder mist in het Nederlands elftal. Vooral op de momenten dat het even wat minder loopt en passie nodig is om in de wedstrijd te blijven. "Tot vrijdagavond in Boedapest. Koeman kon bij afwezigheid van Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en het PSV-duo Jerdy Schouten en Joey Veerman niet langer om Timber heen", aldus Driessen, die de Feyenoorder 'een type Neeskens' noemt in De Telegraaf. Precies in de week van het overlijden van Neeskens gunde Koeman Timber zijn basisdebuut.

Artikel gaat verder onder video

Quinten Timber wordt vergeleken met Johan Neeskens

Driessen: "Met een beetje goede wil valt Timber een afgezant van de speelstijl van Neeskens te noemen. Qua agressie, strijdlust, duelkracht en zijn drang om vooruit te bewegen met en zonder bal lijkt het spel van de twee middenvelders op elkaar; alleen was Neeskens wereldtop, sterker aan de bal, scoorde hij vaker en zijn hardheid is onovertroffen." Een vergelijking tussen de twee middenvelders is volgens de journalist niet helemaal eerlijk. De overleden oud-international had op de leeftijd van de Feyenoorder drie keer de Europa Cup I gewonnen en gescoord in de WK-finale van 1974.

Lees ook: Koeman bekijkt bizarre beelden van Hongarije - Nederland: 'Ik kan dit niet begrijpen!'

"Grote schoenen om te vullen", concludeert Driessen. Maar volgens de journalist kan Oranje wel een gedeelte van Neeskens’ onverzettelijkheid gebruiken. "Na Timbers debuut in het voorjaar bij Duitsland - Nederland zei spits Memphis Depay dat hij een strijder als Timber in zijn rug lange tijd had gemist." Tegen Hongarije gaf hij na de aftrap gelijk zijn visitekaartje af en begon de wedstrijd met een onderschepping. "Aan de bal presenteerde Timber zich vol zelfvertrouwen, alsof hij al jaren het middenveld bezette en hij schroomde niet zijn medespelers met bravoure dwingend te coachen."

Lees ook: Kraay vindt ideale spits voor Oranje bij de nummer 48 van FIFA-wereldranglijst

Op het belangrijkste moment van de avond in de in de Puskas Arena in Boedapest ging Timber echter in de fout. Volgens Driessen miste de middenvelder 'de urgentie op het moment dat het erop aankwam.' Na balverlies van Tijjani Reijnders in de 32e minuut sjokte de Feyenoorder rustig terug. "In plaats van vol aan te zetten om het Hongaarse gevaar in de counter te neutraliseren. Met die apathische houding degradeerde strijder Timber zich tot toeschouwer bij de Hongaarse openingstreffer. Terwijl hij door alert te reageren het doelpunt van Sallai had kunnen en moeten voorkomen", zag de journalist van De Telegraaf.

Lees ook: Van Dijk verklapt welke twee woorden hij naar scheidsrechter Fähndrich riep

"Dan kan je uiteindelijk veel duels winnen, lekker spelen, tackelen, af en toe iets aardigs laten zien aan de bal; dat ene cruciale moment van slaapwandelen is waarop je wordt afgerekend op het niveau van Oranje. Helemaal met de wetenschap dat ook het kwartet afwezige kwaliteitsspelers aast op een plaatsje in de middenlinie van Koeman", besluit Driessen.