Oranje-icoon volgt ontslagen Erik ten Hag op bij Manchester United

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 okt. 2024, 13:00
28 okt. 2024, 13:26
Erik ten Hag is ontslagen als manager van Manchester United.
© IMAGO/Mee Met Oranje - Erik ten Hag is ontslagen als manager van Manchester United.

Erik ten Hag is ontslagen bij Manchester United. Het besluit volgt na de nederlaag van zondag bij West Ham United (2-1). Ruud van Nistelrooij, oud-international van het Nederlands elftal, neemt het stokje over bij de Engelse topclub, zo bevestigt Manchester United maandagmiddag.

Van Nistelrooij kwam afgelopen zomer als assistent bij de technische staf kwam. De oud-aanvaller is voorlopig de interim-manager op Old Trafford. De Noord-Brabander was tot vorig jaar de hoofdtrainer bij PSV. Net als Van Nistelrooij blijven ook assistenten René Hake en Jelle ten Rouwelaar bij de club. Manchester United laat in een reactie weten op zoek te gaan naar een nieuwe manager. "We zijn Erik dankbaar voor alles wat hij tijdens zijn tijd bij ons heeft gedaan en wensen hem het beste voor de toekomst", zo schrijft de Engelse topclub in een persbericht op de website.

Ruud van Nistelrooij volgt Erik ten Hag op bij Manchester United

In de zomer van 2022 kwam Ten Hag over van Ajax en begon hij aan zijn periode bij Manchester United. Hij was 128 wedstrijden de trainer van de Engelse ploeg: 70 overwinningen, 23 gelijke spelen en 35 nederlagen. In het eerste jaar legde hij met The Red Devils beslag op de League Cup en in mei won United de FA Cup. Aan het begin van dit seizoen werd er in de strijd om het Community Shield na strafschoppen verloren van Manchester City. De clubleiding sprak al eerder met potentiële opvolgers van Ten Hag, maar gaf de Nederlander toen nog een kans. Het bleek echter uitstel van executie.

Lees ook: Oranje-spits wil kans pakken bij absentie Miedema: 'Ik probeer van Viev te leren'

Vorig seizoen eindigde de club als achtste en momenteel staat United op een teleurstellende veertiende plek in de Premier League. Er werden slechts drie van de eerste negen competitieduels gewonnen en acht punten behaald (doelsaldo acht voor en elf tegen). In de Europa League speelden de Engelsen driemaal gelijk tegen FC Twente (1-1), FC Porto (3-3) en Fenerbahçe (1-1). Ten Hag gaf de afgelopen seizoenen meer dan driehonderd miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Zo werden Antony (100) miljoen en Matthijs de Ligt (45 miljoen) voor veel geld binnengehaald. De beslissing om de trainer te ontslaan is volgens Britse media 'collectief en unaniem' geweest.

Lees ook: FIA komt met verklaring over driedubbele straf Max Verstappen in Mexico

Tijdelijke opvolger Van Nistelrooij speelde zeventig interlands voor Oranje (35 doelpunten). Met het Nederlands elftal was hij onder meer actie op het EK van 2005 in Portugal en het WK van 2006 in Duitsland. Hij debuteerde op 18 november 1998 in een oefeninterland tegen Duitsland (1-1) en maakte op 29 maart 2011 in het EK-kwalificatieduel met Hongarije (5-3 winst) voor het laatst minuten in Oranje. Op 14 mei 2012 gaf de oud-speler van onder meer PSV en Manchester United aan te stoppen met voetballen. Bij United speelde hij 219 wedstrijden en maakte hij maar liefst 150 doelpunten.