Oranje-icoon Johan Neeskens (73) overleden tijdens trainingsprogramma in Algerije

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 okt. 2024, 16:09
08 okt. 2024, 12:43
Johan Neeskens op Wembley in actie voor Oranje
© IMAGO - Johan Neeskens op Wembley in actie voor Oranje

Oud-international Johan Neeskens is op 73-jarige leeftijd overleden. De voormalig middenvelder en assistent-bondscoach van het Nederlands elftal was de afgelopen dagen voor de KNVB aanwezig bij de WorldCoaches in Algerije. Daar werd hij onwel en medische hulp mocht helaas niet meer baten, zo meldt de voetbalbond.

Neeskens staat te boek als één van de beste en meest succesvolle voetballers die Nederland ooit voortbracht. Met Oranje eindigde hij als tweede de WK’s van 1974 (West-Duitsland) en 1978 (Argentinië). De 49-voudig international werd in 1974 de eerste Nederlander ooit die scoorde in een WK-finale. In totaal vond Neeskens zeventien keer het net voor het Nederlands elftal. Op het EK van 1976 (Joegoslavië) legde hij met Nederland beslag op het brons.

Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd overleden

Op latere leeftijd werd Neeskens ambassadeur van het KNVB WorldCoaches. Bij dat trainingsprogramma vloog hij de hele wereld rond om coaches in lage- en middeninkomenslanden op te leiden tot trainer. Via het voetbal werden daarbij instrumenten aangereikt voor een beter leven. Volgens de KNVB was die rol hem op het lijf geschreven. "Op het veld staan met andere voetballiefhebbers vanuit de gedachte om samen iets moois te bereiken, dat was Neeskens ten voeten uit", aldus de voetbalbond.

Lees ook: Koeman komt uit bij PSV na nieuwe afmelding bij Nederlands elftal

Ook in clubverband was Neeskens erg succesvol. Met Ajax won de 49-voudig international driemaal de Europacup I, twee keer de KNVB Beker en landstitel, en hij won ook nog de wereldbeker voor clubteams. Vervolgens maakte hij de overstap naar Barcelona, waar hij samenspeelde met Johan Cruijff. In Spanje won hij onder meer een Copa del Rey en een Europacup II. Bovendien werd hij in 1976 verkozen tot Speler van het Jaar in Spanje. Neeskens keerde in het seizoen 1985/85 terug in Nederland en voetbalde een jaar bij FC Groningen. Na avonturen bij FC Groningen en een handvol clubs in de Verenigde Staten en Zwitserland beëindigde Neeskens in 1991 zijn carrière.

Lees ook: Wout Weghorst had voor Ajax-rentree visioen en dacht terug aan moment bij Oranje

Na zijn loopbaan stond Neeskens als trainer aan het roer bij enkele Zwitserse clubs en tussen 1995 en 2000 was hij assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Op het WK van 2006 in Duitsland was het Oranje-icoon de rechterhand van Guus Hiddink bij Australië. In het seizoen 2011-12 sloot hij zonder succes zijn trainers carrière af bij Mamelodi Sundowns in Zuid-Afrika.

"In overleg met UEFA, de Hongaarse en de Duitse bond gaan we op gepaste wijze aandacht besteden aan het overlijden van Johan bij de aankomende interlands. Ook wordt er gekeken naar een moment waarop er een mogelijkheid is voor supporters om hem een laatste groet te brengen", zo schrijft de KNVB in een persbericht.