Oranje heeft na 27 mislukte corners een probleem: 3 oplossingen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 okt. 2024, 16:38
13 okt. 2024, 21:27
Het cornerprobleem van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Het cornerprobleem van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal doet er goed aan om de strategie bij hoekschoppen nog eens tegen het licht te houden. Voetbal International bekeek alle 94 corners van Oranje in het voorbije jaar en stuitte op enkele opvallende zaken. Zo heeft Oranje niet alleen al 27 hoekschoppen op rij genomen zonder te scoren, ook ging er aan de laatste cornergoal reeds een reeks van 29 hoekschoppen zonder doelpunt vooraf.

De eerste oplossing van analist Sam Planting ligt voor de hand: een andere speler dan Xavi Simons moet de hoekschoppen nemen, daar de ineffectiviteit van Simons' corners schrikbarend is. Niet één van de dertig corners van de technicus in het afgelopen jaar als Oranjespeler leverde een treffer op. Joey Veerman en Memphis Depay namen er ieder 25 in dezelfde tijdspanne en dat resulteerde in drie treffers van Oranje, respectievelijk twee en één.

Artikel gaat verder onder video

Oranje nam al 27 corners op rij zonder een doelpunt te maken

Ook bij RB Leipzig wist Simons uit 87 genomen hoekschoppen nog geen directe assist af te leveren. Kijkend naar de clubprestaties van spelers met minimaal vijf corners voor Oranje sinds oktober 2023, dan valt op dat Veerman in zijn gehele loopbaan al dertien keer een assist gaf vanuit een corner. Uit corners van Gakpo (zes corners voor Oranje) vielen in totaal elf doelpunten in clubverband en Teun Koopmeiners (vijf corners voor Oranje) leverde vijf directe assists uit een corner. Bij Simons staat de teller zogezegd op nul.

Lees ook: Van Dijk verlaat Nederlands elftal na rode kaart tegen Hongarije

Voor Planting is de tweede oplossing dan ook een uitgemaakte zaak: vertrouw de data van Gakpo. “Nu Veerman en Koopmeiners bij Oranje ontbreken, is er op basis van harde data namelijk geen goed argument te maken om Gakpo als extra kopper te blijven gebruiken bij de ineffectief genomen corners van Simons”, benadrukt de analist. “Daarvoor heeft Oranje de Eindhovense linksbuiten veel te hard nodig als cornernemer.” In de Oranje-hiërarchie van koppers bij hoekschoppen moet hij bovendien meestal voorrang verlenen aan onder anderen Virgil van Dijk, Denzel Dumfries en Stefan de Vrij.

Lees ook: Van Dijk verklapt welke twee woorden hij naar scheidsrechter Fähndrich riep

Dat Oranje wél iets goed doet bij corners, blijkt uit de derde oplossing van Planting. De spelers van Koeman moeten blijven vasthouden aan een duidelijk geoefend looppatroon, omdat deze beduidend vaker een doelpoging oplevert dan de geïmproviseerde corners. ”Denk aan patronen zoals kruislingse loopjes (versus mandekking), een blok zetten voor elkaar en korte varianten met een aangewezen voorzetgever.” Op die manier scoorde Oranje tegen Turkije op het EK voor het laatst uit een corner.

Xavi Simons moet geen corners meer nemen bij Oranje

90.9%

9.1%

44 stemmen

“Met Gakpo in plaats van Simons als vaste nemer en iets meer nadruk op een paar trainbare varianten, zou het Nederlands elftal gezien de grote hoeveelheid sterke koppers weer een effectieve ploeg uit hoekschoppen moeten kunnen worden”, benadrukt de analist.