Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman gaat basiself weer wijzigen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jul. 2024, 07:56
10 jul. 2024, 08:08
De vermoedelijke opstelling van Nederland tegen Engeland op het EK
© IMAGO/Mee Met Oranje - De vermoedelijke opstelling van Nederland tegen Engeland op het EK

Het Nederlands elftal zal dinsdag tegen Engeland in de halve finale van het EK waarschijnlijk één wijziging ondergaan. De vermoedelijke opstelling van bondscoach Ronald Koeman in Dortmund zal zodoende niet veel verschillen ten opzichte van het kwartfinaleduel met Turkije (2-1), al zal de positie van rechtsbuiten anders worden ingevuld. De verwachting van landelijke media is dat niet Steven Bergwijn maar Donyell Malen aan de rechterkant van de aanval plaatsneemt. Bergwijn startte zowel in de achtste finales als in de kwartfinales, maar werd telkenmale in de rust gewisseld.

Bart Verbruggen neemt plaats onder de lat in het Signal Iduna Park en heeft een defensie met Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké voor zich. Pierre van Hooijdonk opperde deze week om niet Aké maar Micky van de Ven aan het startsignaal te laten verschijnen in verband met de rappe Bukayo Saka, maar de verwachting is dat de dit EK sowieso altijd uitstekend invallende Van de Ven op de bank begint.

Artikel gaat verder onder video

Vermoedelijke opstelling Nederland tegen Engeland

Op het middenveld vormen Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten waarschijnlijk wederom het blok, met Xavi Simons als nummer 10. Leonne Stentler denkt dat Oranje met Schouten en Reijnders voldoende kwaliteiten heeft op het middenveld om tot voetballen te komen tegen Engeland. “Ik vond het extreem naïef wat ze op sommige momenten tegen Zwitserland lieten zien. Phil Foden die er maar een beetje achteraan blijft lopen omdat ze eigenlijk niet echt een plan hebben én omdat ze vaker inzakken dan dat ze dit doen… Ik vind het heel interessant. Als je ze kan lokken om dit te doen, dan ligt er ook wel ruimte”, verwachtte de analist dinsdagavond bij Studio Fussball op de NOS.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

De voorhoede bestaat uit Cody Gakpo op links, Memphis Depay in de punt van de aanval en vermoedelijk Malen op rechts. Koeman ziet geen enkele reden om Depay uit de basis te halen of op een andere positie neer te zetten, rondom een diepe spits als bijvoorbeeld Wout Weghorst. “In principe starten ze niet samen. Gaandeweg een wedstrijd samen kan wel”, zei Koeman eerder deze week. Dankzij een sterke invalbeurt van Weghorst slaagde Oranje er tegen Turkije in om een 0-1 achterstand om te buigen in een 2-1 overwinning.

Lees ook: Stekelenburg vangt vertraagde Koeman op: ‘Ik ga een hele rare vraag stellen’

Engeland lijkt vast te houden aan de opstelling van de kwartfinale. The Sun denkt te weten dat Gareth Southgate kiest voor dezelfde namen als tegen Zwitserland. Dat betekent onder meer dat Kieran Trippier blijft staan als linksback, ondanks dat Britse media er eerder nog rekening mee hielden dat Luke Shaw een kans zou krijgen in de halve finale.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Simons. Reijnders; Malen, Depay en Gakpo

Vermoedelijke opstelling Engeland: Pickford; Walker, Stones, Guehi; Saka, Mainoo, Rice, Trippier; Bellingham, Foden; Kane.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.4%

15.6%

5260 stemmen