Opstelling Oranje tegen Canada: Koeman test EK-defensie en EK-aanval

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jun. 2024, 07:45
06 jun. 2024, 07:56
© IMAGO

Het Nederlands elftal werkt donderdag tegen Canada de eerste oefeninterland in aanloop naar het EK in Duitsland af. Ronald Koeman wil in De Kuip het juiste gedrag zien van internationals op spelonderdelen die deze week zijn getraind. De bondscoach kan echter nog niet over zijn ideale middenveld beschikken en gaf bovendien al aan dat hij iedereen zo veel mogelijk minuten wil geven. Dit is de vermoedelijke opstelling van Oranje.

In welk systeem speelt Oranje?

De vraag is uiteraard in welk systeem Oranje zal gaan aantreden. Oranje speelde in maart in een 4-3-3-opstelling tegen Schotland (4-0 winst) en enkele dagen later koos Koeman in de ontmoeting tegen Duitsland (2-1 nederlaag) voor een 5-3-2-opstelling. Diep in zijn hart wil de bondscoach graag 4-3-3 spelen, maar in zijn definitieve EK-selectie zitten slechts drie échte vleugelaanvallers. Toch is de verwachting dat hij donderdag voor 4-3-3 kiest.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Ronald de Boer heeft opvallende voorkeur in Oranje: 'Het doet pijn'

De opstelling van Oranje tegen Canada

Bart Verbruggen kreeg dinsdagochtend van Koeman te horen dat hij de nummer één van Oranje is en daarmee de voorkeur boven Mark Flekken en Justin Bijlow krijgt. De doelman van Brighton & Hove Albion keepte al in vijf van de laatste zes interlands van Oranje en liet daarin een goede indruk achter. In het verleden stopte hij ook enkele penalty’s, maar hij neemt afstand van het predicaat penaltykiller.

De defensie van Oranje

Achterin zijn Denzel Dumfries, Virgil van Dijk en Nathan Aké zo goed als zeker van hun plek. Koeman zal tegen Canada en IJsland (komende maandag) met Lutsharel Geertruida óf Matthijs de Ligt in het centrum starten en ieder eenmaal naast Van Dijk aan het startsignaal laten verschijnen. Naarmate de wedstrijd vordert liggen er kansen voor Daley Blind, Mickey van de Ven, Geertruida óf De Ligt, Jeremie Frimpong of Stefan de Vrij. Mocht Koeman toch voor een vijfmansdefensie kiezen, dan kan Van de Ven zomaar in de basis verschijnen.

Lees ook: De Ligt waarschuwt voor rampscenario Oranje op EK

Het middenveld van Oranje

Het middenrif kent veel vraagtekens. Frenkie De Jong is geblesseerd, terwijl Tijjani Reijnders en Teun Koopmeiners zich pas vrijdag hoeven te melden in verband met hun eerdere clubverplichtingen. Joey Veerman lijkt zich te kunnen opmaken voor een basisplaats en dat geldt ook vermoedelijk voor zijn compagnon bij PSV: Jerdy Schouten. Koeman completeert het middenveld naar alle waarschijnlijkheid met Georginio Wijnaldum.

De aanval van Oranje

Mocht Koeman daadwerkelijk voor een 4-3-3-systeem opteren, dan lijkt Koeman in beginsel te gaan voor Xavi Simons en Cody Gakpo op de flanken. Het duel met Canada is voor beoogd aanvalsleider Memphis Depay de ideale mogelijkheid om te laten zien hoe fit hij daadwerkelijk is. Bij een 5-3-2-systeem lijken de twee plekken in de voorhoede bestemd voor Gakpo en Depay.

Lees ook: Driessen voorziet snel harde beslissing bij Oranje na persconferentie

Vermoedelijke opstelling Oranje

Vermoedelijke opstelling Oranje 4-3-3: Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké; Schouten, Veerman, Wijnaldum; Simons, Depay en Gakpo.

Vermoedelijke opstelling Oranje 5-3-2: Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Van de Ven, Aké; Schouten, Wijnaldum, Veerman; Depay en Gakpo.

Lees meer over:

Oranje