Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Bosnië: Koeman kiest voor vijf nieuwe namen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 sep. 2024, 07:31
07 sep. 2024, 07:37
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal speelt zaterdag tegen Bosnië en Herzegovina zijn eerste wedstrijd sinds het EK in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman begint vanaf 20.45 uur in Eindhoven aan een nieuw avontuur in de Nations League. Met welke opstelling zal Oranje aantreden in het Philips Stadion? Dit zijn de vermoedelijke elf basisspelers.

Koeman zal in deze fase van het jaar vooral kiezen voor spelers die in de eerste weken van het nieuwe seizoen veel of meer minuten hebben gemaakt. Bart Verbruggen is sowieso een van de namen die op het wedstrijdformulier zal staan. De doelman van Brighton & Hove Albion werd voorafgaand aan het EK tot eerste doelman van Oranje benoemd. Mark Flekken en Nick Olij zullen zodoende plaatsnemen op de bank in het stadion van PSV.

Artikel gaat verder onder video

Opstelling Nederlands elftal tegen Bosnië en Herzegovina

Koeman benadrukte vrijdag dat alle spelers in de huidige selectie van Oranje fit zijn, al kunnen sommige spelers niet tweemaal negentig minuten spelen. Dinsdag wacht immers een duel met Duitsland. Koeman sluit niet uit dat hij dingen gaat uitproberen. “Natuurlijk wil je spelers zien op bepaalde posities, door blessures of spelers die er niet bij zijn.” Koeman wil verder bouwen op het EK, het toernooi waar Oranje in de halve finales strandde. “Afhankelijk van het materiaal en de beste spelers, zoek je daar het beste systeem bij.”

Lees ook: Keiharde woorden van Bergwijn richting bondscoach Koeman

“Ook met de groep die er nu is en de spelers die nog gaan komen, want we missen echt nog wel een aantal spelers, kunnen we heel goed hetzelfde systeem spelen als op het EK.” Stefan de Vrij, die Matthijs de Ligt op de bank hield op het EK, ontbreekt door blessureleed en dus lijkt De Ligt centraal in de defensie zijn kans te krijgen naast Virgil van Dijk. De kans bestaat dat Denzel Dumfries en Nathan Aké op de flanken door een gebrek aan speelminuten bij hun respectievelijke clubs worden vervangen door Lutsharel Geertruida en Jurriën Timber.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Bosnië en Herzegovina uitgezonden?

Het duel met Bosnië lijkt een uitgelezen mogelijkheid voor Koeman om Ryan Gravenberch aan het werk te zien. De middenvelder maakt een uitstekende indruk in de eerste wedstrijden van het ‘nieuwe’ Liverpool van Arne Slot. Dat gaat waarschijnlijk ten koste van Jerdy Schouten, die de laatste tijd niet geheel fit was. Verder lijkt Tijjani Reijnders verzekerd van een basisplaats en zal Xavi Simons weer als nummer tien gaan spelen.

De afwezigheid van Memphis Depay betekent dat Koeman in de voorhoede zal moeten kiezen voor een nieuwe spits. De keuze lijkt te gaan vallen op Joshua Zirkzee, die vanaf de zijkanten bediend zal worden door Donyell Malen en Cody Gakpo.

Vermoedelijke opstelling Nederlands elftal: Verbruggen; Geertruida, De Ligt, Van Dijk, J. Timber; Gravenberch, Reijnders; Simons; Malen, Zirkzee en Gakpo.