Koeman zorgt voor verrassingen in basiself van Oranje tegen Bosnië

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 sep. 2024, 19:32
07 sep. 2024, 19:56
De opstelling van Nederland tegen Bosnië en Herzegovina
© IMAGO/Mee Met Oranje - De opstelling van Nederland tegen Bosnië en Herzegovina

Het Nederlands elftal speelt zaterdag in een opvallende opstelling tegen Bosnië en Herzegovina in de Nations League. Bondscoach Ronald Koeman kiest vanaf 20.45 uur in het Philips Stadion voor een elftal met drie controleurs: Tijjani Reijnders, Jerdy Schouten en Ryan Gravenberch. Nederland speelt drie dagen na het duel met Bosnië en Herzegovina opnieuw: dinsdag komt Duitsland op bezoek in de Johan Cruijff ArenA.

Bart Verbruggen is de eerste naam die Koeman op het wedstrijdformulier heeft gezet. De doelman van Brighton & Hove Albion werd voorafgaand aan het EK tot eerste doelman van Oranje benoemd. Stefan de Vrij, die Matthijs de Ligt op de bank hield op het EK, ontbreekt door blessureleed en dus krijgt de verdediger van Manchester United centraal in de defensie zijn kans naast captain Virgil van Dijk. Denzel Dumfries en Nathan Aké nemen de flanken voor hun rekening in de 4-3-3-opstelling.

Opstelling Nederland tegen Bosnië en Herzegovina

Gravenberch maakt een uitstekende indruk in de eerste wedstrijden van het ‘nieuwe’ Liverpool van Arne Slot en dat heeft in een basisplaats bij Oranje geresulteerd. Koeman kiest verder voor een middenveld met Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten. Xavi Simons gaat niet als nummer tien spelen. Door de afwezigheid van Memphis Depay moet Koeman in de voorhoede noodgedwongen kiezen voor een nieuwe spits. De keuze is gevallen op Joshua Zirkzee, die vanaf de zijkanten bediend zal worden door Simons en Cody Gakpo. Zirkzee debuteerde in de kwartfinale van het EK tegen Turkije in de slotfase als invaller en kwam ook in de halve eindstrijd tegen Engeland heel even in actie.

Lees ook Waar en hoe laat wordt Nederland - Bosnië en Herzegovina uitgezonden?

Het is pas de derde keer dat Nederland en Bosnië en Herzegovina, dat zich in 1992 afscheidde van het voormalige Joegoslavië, tegenover elkaar staan. De eerste ontmoeting was een doelpuntloos gelijkspel in oktober 2020 in Zenica, in het kader van de Nations League. Een maand later wist de selectie van toenmalig bondscoach Frank de Boer wel te winnen. Twee snelle treffers van Georginio Wijnaldum en een doelpunt van Memphis Depay bezorgden De Boer zijn eerste zege als bondscoach: 3-1.

Via de Nations League heeft Nederland een extra mogelijkheid om zich voor het WK van 2026 te kwalificeren. De groepswinnaars in divisie A, waar Oranje in zit, veroveren een ticket voor de Nations League Finals, de eindfase van het toernooi. Nieuw is dat ook de nummers twee zich plaatsen voor die eindfase, die in 2025 met kwartfinales begint. Mocht Nederland in de reguliere WK-kwalificatie onverhoopt als derde eindigen, dan is er nog geen man overboord. Naast de twaalf nummers twee uit de kwalificatie plaatsen de vier beste groepswinnaars uit de Nations League zich voor de play-offs voor een WK-ticket.

Nations League-programma Oranje in 2024

7 september: Nederland - Bosnië en Herzegovina (Eindhoven)

10 september: Nederland - Duitsland (Amsterdam)

11 oktober: Hongarije - Nederland (Boedapest)

14 oktober: Duitsland - Nederland (München)

16 november: Nederland - Hongarije (Amsterdam)

19 november: Bosnië en Herzegovina - Nederland (Zenica)

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Gravenberch; Simons, Zirkzee en Gakpo.

Opstelling Bosnië en Herzegovina: Vasilj; Barisic, Katic, Tahirovic, Mujakic; Gazibegovic, Gigovic, Dedic; Huseibasic, Dzeko, Demirovic.