Opstelling Nederland tegen Duitsland: Ronald Koeman hakt knopen door

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2024, 06:59
14 okt. 2024, 07:10
De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League
© IMAGO/Mee Met Oranje - De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League

Het Nederlands elftal speelt maandag tegen Duitsland in het kader van de Nations League. Voor welke opstelling kiest Ronald Koeman in München? De bondscoach moet de basiself sowieso op minimaal één plek wijzigen, daar aanvoerder Virgil van Dijk een rode kaart pakte tegen Hongarije (1-1). Wie speelt als linksback: Jorrel Hato of Ian Maatsen? En verschijnt Brian Brobbey in plaats van Joshua Zirkzee in de punt van de aanval?

De verwachtingen van de landelijke dagbladen over de opstelling komen maandag overeen. Bart Verbruggen neemt plaats onder de lat en heeft een viermansdefensie met Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Micky van de Ven en Hato voor zich. Van de Ven neemt zodoende de plek van Van Dijk in en Hato start voor het eerst in de basis bij Oranje. De Vrij zal op zijn beurt de aanvoerdersband van het Nederlands elftal dragen.

Artikel gaat verder onder video

De opstelling van het Nederlands elftal tegen Duitsland

Het middenveld tegen Duitsland is niet aan verandering onderhevig. Koeman zal naar alle waarschijnlijkheid geen reden zien om de samenstelling met Quinten Timber, Ryan Gravenberch en de meer vooruitgeschoven Tijjani Reijnders te wijzigen. In de voorhoede zullen Cody Gakpo en Xavi Simons de flanken voor hun rekening nemen en in de punt van de aanval lijkt Brobbey de voorkeur te zullen krijgen boven Zirkzee, mede omdat de spits van Ajax vorige maand een sterke wedstrijd speelde tegen die Mannschaft.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Duitsland - Nederland uitgezonden?

Koeman hoopt tegen Duitsland hoopt vanaf de eerste minuut een veel energieker Oranje te zien dan afgelopen vrijdag. “Ik vind dat je die energie altijd moet hebben. Natuurlijk is dat een ander type tegenstander. We kregen in de eerste wedstrijd tegen Duitsland in de omschakeling veel ruimte en dat bespeelden we heel goed. Maar ook tegen een ander type tegenstander (zoals Hongarije, red.) moet je diepte in je spel hebben, wat Duitsland altijd heeft. Ik denk dat hoe zij dat doen ook een voorbeeld is voor ons.”

Lees ook: Valentijn Driessen confronteert Koeman: 'Je ziet het niet zo in hem zitten, zo te zien'op

“Daar moeten we beter mee omgaan en meer loopacties maken zonder bal. Dan heb je meer kans om een verdediging uit elkaar te trekken.” Duitsland en Nederland zijn de huidige nummers één en twee in Groep 3 in Divisie A. De Duitsers hebben twee punten meer: zeven om vijf. De nummer één en twee gaan door naar de kwartfinales van de Nations League, die in maart op het programma staan. Hongarije heeft twee punten, Bosnië en Herzegovina één.

Vermoedelijke opstelling Nederlands elftal: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van de Ven, Hato; Gravenberch, Timber, Reijnders; Simons, Brobbey en Gakpo.