Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman kiest voor twee wijzigingen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2024, 19:32
14 okt. 2024, 19:41
De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League
© IMAGO - De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League

De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League is bekend. Bondscoach Ronald Koeman kiest maandagavond voor een basiself met onder anderen Jorrel Hato en Brian Brobbey. Dat zijn twee wijzigingen ten opzichte van de interland tegen Hongarije (1-1), mede door de rode kaart voor Virgil van Dijk in Boedapest. Het duel gaat om 20.45 uur van start in München en hier lees je waar je de wedstrijd kunt bekijken op televisie.

Bart Verbruggen neemt plaats onder de lat en heeft een viermansdefensie met Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Micky van de Ven en Hato voor zich. Van de Ven schuift door van linksback naar linker centrale verdediger en neemt zodoende de plek van Van Dijk in. Hato krijgt de voorkeur van Koeman boven Ian Maatsen, die nog altijd op zijn debuut wacht. De jongeling van Ajax staat in zijn derde A-interland voor het eerst in de basis.

De opstelling van Nederland tegen Duitsland

Het middenveld van Nederland is onveranderd ten opzichte van het duel in de Puskas Arena: een blok met Quinten Timber en Ryan Gravenberch en de iets meer naar voren geschoven Tijjani Reijnders. In de voorhoede is opnieuw plaats voor Cody Gakpo en Xavi Simons en kiest Koeman voor Brobbey in plaats van Joshua Zirkzee. Dat is de tweede wijziging van Koeman ten opzichte van het duel met de Hongaren.

Lees ook: Theo Janssen vindt Oranjespeler beter dan Erling Braut Haaland

Nederland en Duitsland staan maandag voor de 48e keer tegenover elkaar. Oranje won 12 keer en verloor 17 keer, 18 keer eindigde de confrontatie onbeslist. Het doelsaldo is tevens in het voordeel van de Duitsers: 79-89. Nederland won slechts twee van de laatste twaalf interlands tegen Duitsland: 3-0 in oktober 2018 en 2-4 in september 2019. Duitsland stapte in de resterende tien ontmoetingen echter maar vier keer als winnaar van het veld.

Lees ook: Van der Vaart en Theo Janssen: ‘Hij is de komende 10 jaar basisspeler in Oranje’

Duitsland en Nederland zijn de huidige nummers één en twee in Groep 3 in Divisie A. De Duitsers hebben twee punten meer: zeven om vijf. De nummer één en twee gaan door naar de kwartfinales van de Nations League, die in maart op het programma staan. Hongarije heeft twee punten, Bosnië en Herzegovina één.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van de Ven, Hato; Gravenberch, Reijnders, Timber; Simons, Brobbey en Gakpo.

Opstelling Duitsland: Baumann; Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Mittelstädt; Stiller, Pavlovic; Leweling, Wirtz, Gnabry; Kleindienst.