Opstelling Nederland tegen Duitsland: Koeman kan zich zorgen maken

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 sep. 2024, 13:30
10 sep. 2024, 15:23
De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League
© IMAGO/Mee Met Oranje - De opstelling van Nederland tegen Duitsland in de Nations League

Het Nederlands elftal speelt dinsdag tegen Duitsland zijn tweede wedstrijd in de Nations League. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman treedt vanaf 20.45 uur in de Johan Cruijff ArenA aan tegen de organisator van het voorbije EK. Met welke opstelling zal Oranje aantreden in Amsterdam? En is Oranje zover dat het óók controle kan houden over een wedstrijd waarin de tegenstander op zijn minst even vaak de bal heeft?

De verwachting is dat Koeman grotendeels zal vasthouden aan de elf spelers die zaterdag met 5-2 te sterk waren voor Bosnië en Herzegovina. De bondscoach liet voor de aftrap van het duel in het Philips Stadion echter al weten dat Brian Brobbey zou gaan spelen tegen Duitsland. Dat betekent dat Joshua Zirkzee, die in zijn basisdebuut tegen Bosnië goed was voor een doelpunt en een assist, zal plaatsnemen op de bank.

Artikel gaat verder onder video

Opstelling Nederland tegen Duitsland in Nations League

Koeman kiest volgens het Algemeen Dagblad hoogstwaarschijnlijk voor een defensie met Bart Verbruggen op doel en een viermansdefensie met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, captain Virgil van Dijk en Nathan Aké. De Ligt ging zaterdag tegen Bosnië finaal in de fout bij de 3-2 van Edin Dzeko. Koeman benadrukte maandag op de persconferentie dat hij geen reden zag om de verdediger van Manchester United uit de basis te halen.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Duitsland uitgezonden?

Het middenveld van Oranje zal waarschijnlijk weer bestaan uit Ryan Gravenberch, Jerdy Schouten en de tegen Bosnië uitstekend spelende Tijjani Reijnders. Voorin zal Brobbey ongetwijfeld worden vergezeld door Cody Gakpo op links en waarschijnlijk Xavi Simons op rechts. Voor Oranje wordt Duitsland, dat zaterdag met 5-0 van Hongarije won, hoe dan ook een heel andere ploeg om te bespelen dan Bosnië.

Lees ook: Memphis Depay heeft nieuwe club: dit is wat de Oranjespeler gaat verdienen

Bondscoach Julian Nagelsmann zet waarschijnlijk het supertrio Florian Wirtz, Kai Havertz en Jamal Musiala in plus Niklas Füllkrug in de spits. “Die drie 10-en bij hen, dat is een uitdaging, ja'', zei Koeman maandag op de persconferentie. “Dat vergt heel veel communicatie, ruimtes verdedigen en niet altijd man-tegen man. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar wat wij zélf kunnen brengen aan de bal.”

Lees ook: Ruud Gullit denkt dat Ronald Koeman nu al spijt heeft

“Duitsland heeft ook gekeken hoe wij speelden zaterdag en ik denk dat zij ook zorgen hebben over ons.” Algemeen Dagblad-journalist Maarten Wijffels wijst er in een analyse op dat Koeman voor een uitdaging staat om het supertrio te beteugelen. “Bij het EK was de verdedigende teamorganisatie tegen bijna elke ploeg een probleem. En zaterdag tegen Bosnië, de nummer 75 van de wereld, had het zomaar nog 3-3 kunnen worden na een 3-1 voorsprong.”

Vermoedelijke opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Gravenberch; Simons, Brobbey en Gakpo.