Oranje vergeleken met kelderklasse: 'Zelden leken sterren zoveel op stervelingen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 okt. 2024, 09:47
16 okt. 2024, 12:31
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Sjoerd Mossou zag het Nederlands elftal maandag spelen als een amateurteam. Oranje verloor op bezoek bij Duitsland in de Nations League kansloos met 1-0. De columnist dacht door de wanvertoning automatisch terug aan enkele ploegen in de kelderklasse van het amateurvoetbal.

"Haal in uw hoofd uw eigen favoriete schijtwedstrijd aller tijden terug - en u snapt Micky van de Ven meteen, de voetballer die de boel treffend analyseerde met slechts één woord van drie letters: k.u.t.", schrijft Mossou in het Algemeen Dagblad. De columnist zag alles fout gaan bij Nederland. Toch zag hij in alle ellende ook iets moois verstopt. "Want als Oranje een beetje van ons allemaal is, van alle Nederlanders, dan zal het Nederlands elftal zelden zo dichtbij ‘het volk’ zijn gekomen. Zelden leken sterren zo ongelooflijk veel op stervelingen."

Artikel gaat verder onder video

Sjoerd Mossou vergelijkt Oranje met een amateurploeg

Mossou: "Het was misschien verleidelijk om maandag een vergelijking met de Nederlandse politiek te maken, met ons stuurloze kabinet, met alle chaos in de Tweede Kamer. Als Oranje een metafoor is voor de staat van ons land, dan kregen we inderdaad precies wat we verdienden." De columnist denkt dat er echter iets anders aan de hand was bij het Nederlands elftal. "Oranje stond maandag niet zozeer symbool voor een groter maatschappelijk verband, maar juist voor het alledaagse, voor onze doodgewone sores en onze simpelste tekortkomingen."

Lees ook: Driessen weet dat één Oranje-international schijt aan Koeman heeft

Volgens Mossou is dat iets wat de ploeg nooit meer mag overkomen. "Het is topvoetbal, dit Nederlands elftal is wel erg hardleers, en van bondscoach Ronald Koeman mag je verwachten dat Oranje er niet opeens uitziet als godbetert Jeka 4 of SC Scheemda 7. Dat dat wél gebeurde, is schandalig, foei, maar het onderstreepte tegelijk wat voetbal nu exact zo onweerstaanbaar maakt. Dat prachtige, onuitstaanbare spel van ons allemaal."

Lees meer over:

Nederland Ronald Koeman