Nigel de Jong druk bezig om 17-jarig toptalent voor Oranje te laten kiezen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 okt. 2024, 14:02
20 okt. 2024, 19:23
Nigel de Jong, directeur topvoetbal bij de KNVB
© IMAGO - Nigel de Jong, directeur topvoetbal bij de KNVB

Nigel de Jong is druk bezig om toptalent Lily Johannes over te halen om voor het Nederlands elftal te kiezen. De zeventienjarige middenveldster van Ajax is geboren in de Verenigde Staten en maakte ook al haar debuut voor Amerika. Speelsters mogen echter tot hun 21e van land wisselen. De KNVB helpt haar daarom bij de aanvraag van een Nederlands paspoort.

Yohannes werd geboren in Virginia (Verenigde Staten), maar verhuisde op haar tiende naar Nederland vanwege het werk van haar vader. Via de jeugd van WV-HEDW belandde ze bij Ajax, waar de middenveldster op zestienjarige leeftijd doorbrak. Haar talent viel ook de Amerikaanse voetbalbond op en ze maakte daardoor al haar debuut in de nationale ploeg tijdens de SheBelieves Cup, eerder dit jaar.

Voor welk land kiest Lily Johannes?

Bij Goedemorgen Eredivisie op ESPN wordt Andries Jonker gevraagd of Yohannes wellicht nog de stap naar de Oranje Leeuwinnen gaat maken. "Al een aantal jaar is ze in beeld bij KNVB bij de jeugdteams. Onze coördinator van het jeugdvrouwenvoetbal, Stefan Hoogsteder, is al langer bezig om te kijken of zij Nederlandse kan worden, omdat ze hier is opgegroeid en voor ons gevoel Nederlands is." Volgens de bondscoach is Nigel de Jong, directeur topvoetbal bij de KNVB, momenteel druk bezig met de kwestie.

Lees ook: Lang wekt woede, bloed De Ligt speelt hoofdrol, Reijnders pakt rood

Jonker: "Hij (De Jong, red.) bemoeit zich hier mee. We hebben heel nadrukkelijk afgesproken dat hij dit oppakt. Hij informeert mij keurig netjes over de stand van zaken." Momenteel kan de bondscoach Yohannes niet oproepen, maar ze heeft wel een uitnodiging van Amerika geaccepteerd. "Met als argument dat ze kan zien hoe het daar aan toe gaat. Ik kan er niks mee. Ze is er nu niet bij, omdat ik haar niet uit kan nodigen. Dus ik hoef ook niet te kiezen of ik haar goed genoeg vindt. Dat is gewoon niet aan de orde."

Tekst gaat verder onder de video.

Yohannes mag nog geen bindende wedstrijd spelen, maar kon wel al in een oefenwedstrijd haar debuut maken. Doordat ze nog niet over de juiste papieren beschikt, heeft Jonker die keuze niet. Eerder kon Damaris Egurrola tussen Amerika, Spanje en Nederland kiezen. Zij koos uiteindelijk voor Oranje en Jonker hoopt dat de Ajax-speelster hetzelfde doet. "Ze is hier getogen zo ver ik weet, speelt bij Ajax, speelt in de Nederlandse competitie en is gewend aan Nederland."