Nederlandse zaalvoetballers stunten op WK en komen ronde verder

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 sep. 2024, 20:13
21 sep. 2024, 09:17
© IMAGO - De Nederlandse zaalvoetballers hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK Futsal in Oezbekistan

De Nederlandse zaalvoetballers hebben de vrijdag achtste finales van het WK in Oezbekistan bereikt. Na de remises tegen gastland Oezbekistan (3-3) en Costa Rica (2-2) won het team van bondscoach Miguel Andrés Moreno met 5-2 van Paraguay en eindigde het op de tweede plaats in Groep A. Het is voor het eerst sinds 2000 dat de Nederlandse zaalvoetbalploeg meedoet aan het WK.

Paraguay, dat al zeker was van groepswinst, begon goed aan de wedstrijd. Toch was het Nederland dat razendsnel op 2-0 kwam. Jordany Martinus tikte binnen na een prachtige combinatie en Jordy Cretier zorgde meteen voor de tweede treffer. Paraguay kwam vervolgens langszij door goals van Pedro Pascottini, kort voor rust, en Lucas Suárez, kort na rust. Daarna nam Oranje afstand van de Zuid-Amerikanen met drie fraaie doelpunten.

Artikel gaat verder onder video

Nederland plaatst zich voor achtste finales WK Futsal

Abdessamad Attahiri ging met een mooie dribbel naar voren en vond de vrije Mohamed Chih. Cretier en Chih maakten het feest in de slotfase compleet, waardoor de 5-2 op het bord stond. Een uitstekende prestatie van Nederland, de nummer 36 op de FIFA-ranking, tegen de nummer 13 van de wereld.

Oranje gaat het in de achtste finales opnemen tegen de nummer twee uit Groep C. In deze groep gaat Argentinië op dit moment aan de leiding en lijkt de strijd om de tweede positie te gaan tussen Oekraïne en Afghanistan. Deze landen staan zaterdag tegenover elkaar voor een onderling duel om (in ieder geval) plek twee. Oekraïne is de nummer twaalf van de wereld en Afghanistan bezet de dertigste plek. Argentinië staat vijfde op de wereldranglijst.

Het WK 2024 in Oezbekistan wordt van 14 september tot 6 oktober gehouden. Aan het toernooi deden vierentwintig landen mee die verdeeld werden over zes groepen van vier. De landen die als eerste of tweede eindigen plaatsen zich voor de achtste finale. Ook de vier beste nummers drie, gemeten over de zes groepen, plaatsen zich voor de volgende ronde.