Nederlandse zaalvoetballers gaan strijdend ten onder in achtste finale WK futsal

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 sep. 2024, 18:12
24 sep. 2024, 18:44
Nederland - Oekraïne, Oranje, Ayoub Boukhari, zaalvoetbal, Ismail Ouaddouh
© IMAGO - De Nederlandse zaalvoetbalmannen zijn uitgeschakeld op het WK futsal

De Nederlandse zaalvoetballers zijn uitgeschakeld op het WK futsal in Oezbekistan. Oranje, de nummer 36 van de wereldranglijst, verloor in de achtste finale van Oekraïne: 1-3. Na een vroege achterstand knokte Nederland zich nog terug, maar in het slot ging het alsnog fout.

Nederland was op papier de underdog, maar won op het EK van 2022 wel met 3-2. Oranje begon ook sterk aan de wedstrijd en kreeg al snel een mogelijkheid via Karim Mossaoui. Zijn schot werd geblokt door de Oekraïense verdediging. De nummer twaalf van de wereldranglijst kwam er in de openingsfase niet aan te pas en keek toe hoe Oranje de bal had. Toch was de eerste echte kans voor Oekraïne. Doelman Manuel Kuijk hoefde alleen niet in te grijpen, want het puntertje rolde naast. Vlak daarna kwam Nederland alsnog op achterstand. Na een fraaie actie van Danyil Abakshyn tikte Mykhailo Zvarych de openingstreffer binnen: 0-1.

Artikel gaat verder onder video

Nederland uitgeschakeld op het WK futsal

Ayoub Boukhari leek snel de gelijkmaker te maken, maar de doelman wist zijn schot te keren. Vlak daarna voorkwam Boukhari met een overtreding dat Oekraïne op weg kon naar het doel van het Nederlandse team. Uit de vrije trap viel alsnog bijna de 0-2, maar de lat redde Oranje. Even later was het Kuijk die Nederland behoedde voor een grotere achterstand. Uit het niets kreeg Oranje vervolgens een grote kans. Na een mooi hakje raakte Ismail Ouaddouh de binnenkant van de paal. Mohamed Chih kreeg een nóg grotere kans. Oog in oog met de doelman raakte hij de bal verkeerd, waardoor Nederland met een 0-1 achterstand de rust inging.

Lees ook: Gullit ziet opvallende kwaliteit bij Oranje en looft veranderingen

In de tweede helft ontsnapte Oranje meteen aan een grotere achterstand. Eerst spatte een hard schot uiteen op de lat en daarna redde Kuijk na een foutje van Ouaddouh. De 0-2 leek in de lucht te hangen, maar het was juist Nederland dat tot scoren kwamen. Na een goede actie van uitblinker Boukhari punterde Saïd Bouzambou raak: 1-1. De mannen konden niet lang van die voorsprong genieten. Eerst werd Kuijk gepasseerd door Andrii Melnik en op de doellijn kan ook Jordy Cretier het tegendoelpunt niet voorkomen: 1-2.

In de slotfase ging Nederland met veldspeler Tevfik Ceyar als meevoetballende keeper spelen. Geduldig speelde Oranje de bal over om tot een kans te komen. Het was echter Oekraïne dat in de tegenstoot tot kansen kwam. Eerst redde Ouaddouh Nederland nog door een bal vlak voor het lege doel weg te koppen, maar vlak voor tijd besliste de Oekraïners het duel: 1-3. Daardoor zijn de Nederlandse mannen in de achtste finale uitgeschakeld bij hun eerste het WK futsal-deelname sinds 2000.

Lees meer over:

Zaalvoetbal