Nederland voorkomt met tien man gitzwarte avond in Puskás Aréna

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 okt. 2024, 22:41
© IMAGO/Mee Met Oranje - Het Nederlands elftal speelde een moeizame wedstrijd tegen Hongarije in de Nations League.

Nederland heeft vrijdagavond gelijkgespeeld in de Nations League. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman wist zich geen raad met een stroef Hongarije, dat het balbezit aan Oranje liet en met de nodige overtredingen net niet een 1-0 zege over de streep kon trekken: 1-1. Virgil van Dijk moest een kwartier voor tijd met tweemaal geel voortijdig inrukken en mist komende maandag het weerzien met Duitsland. Ondanks de ondertalsituatie kwam Oranje niet veel later toch tot scoren. Het werd zodoende niet opnieuw een gitzwarte avond in de Puskás Aréna, waar Nederland ruim drie jaar geleden door Tsjechië in de achtste finales van het EK werd geëlimineerd.

Oranje had in de eerste helft weliswaar veel balbezit in Boedapest, maar maakte een matige indruk. Koeman keek vanaf de zijlijn lijdzaam toe hoe zijn ploeg bij vlagen inspiratieloos oogde en bijzonder weinig creëerde. Hongarije loerde op de counter en na iets meer dan een kwartier spelen kwam Nederland goed weg. Een door Dominik Szoboszlai slim genomen hoekschop vanaf de rechterkant werd door Roland Sallai buiten het bereik van keeper Bart Verbruggen op de buitenkant van de paal geschoten.

Artikel gaat verder onder video

Hongarije stond extreem compact en gaf vrijwel niets weg. Nederland kwam niet verder dan halve kansen voor Tijjani Reijnders en Quinten Timber en incasseerde na ruim een half uur spelen de 1-0. Reijnders leverde de bal zomaar op het middenveld in, waarna Hongarije er snel uitkwam en de vrijstaande Sallai een voorzet vanaf links achter Verbruggen werkte. Na een curieus Hongaars moment kreeg Oranje een paar minuten voor rust een uitgelezen kans op de 1-1. Een indirecte vrije trap van Cody Gakpo in het Hongaarse strafschopgebied eindigde echter in de handen van doelman Dénes Dibusz.

Oranje begon ongewijzigd aan de tweede helft en kwam iets beter voor de dag, maar leek de concentratie te missen. Stefan de Vrij was tweemaal gevaarlijk met een kopbal, beide keren na voorbereidend werk van Gakpo, maar zonder resultaat. Reijnders kende een gevaarlijk moment vlakbij het doel van Dibusz, maar door zijn matige aanname was het al snel voorbij. Een schot van Micky van de Ven na een individuele actie van Dumfries ging hoog over. Een kwartier voor tijd koos Koeman voor een driedubbele wissel: Guus Til, Donyell Malen en Brian Brobbey vervingen Quinten Timber, Joshua Zirkzee en Stefan de Vrij.

Een kopbal van Brobbey was de eerste waarschuwing van Nederland, dat een kwartier voor tijd echter met tien man kwam te staan. Van Dijk kreeg eerst geel voor commentaar op de scheidsrechtelijke leiding en luttele minuten later liep hij zijn tegenstander omver. Met een man minder leek Oranje opnieuw een gitzwarte avond in de Puskás Aréna tegemoet te gaan, maar Denzel Dumfries besliste anders. Na een heerlijke vrije trap van Gakpo kopte de verdediger de bal hard binnen: 1-1. Dat was ook het laatste wapenfeit van de wedstrijd.