Nederland strandt in halve finale EK na drama in extra tijd

10 jul. 2024, 22:55
11 jul. 2024, 12:09
Harry Kane tekent vanaf elf meter voor de 1-1 tegen Nederland
© IMAGO - Harry Kane tekent vanaf elf meter voor de 1-1 tegen Nederland

Nederland is gestrand in de halve finales van het EK in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman moest woensdagavond het onderspit delven tegen Engeland: 1-2. De vroege openingstreffer van Xavi Simons werd door de Engelsen ongedaan gemaakt door doelpunten van Harry Kane en invaller Ollie Watkins. Laatstgenoemde scoorde in de extra tijd. Engeland speelt komende zondag in de finale tegen Spanje, dat elk van de zes wedstrijden op het Europese eindtoernooi won.

Oranje startte goed aan de wedstrijd en kwam na zeven minuten reeds op voorsprong. Simons pikte de bal op van de voet van Declan Rice, liep richting het Engelse strafschopgebied en tekende met een rake knal in de linkerbovenhoek voor de 1-0 achter Jordan Pickford. Heel lang kon Oranje echter niet van de voorsprong genieten. Amper tien minuten later ging de bal op de stip, toen de VAR arbiter Felix Zwayer erop wees dat Denzel Dumfries de voet van Harry Kane had geraakt toen deze de bal op het doel van Oranje had geschoten. Doelman Bart Verbruggen raadde de intenties van Kane vanaf elf meter, maar was te laat: 1-1. Het was voor Engeland alweer de dertiende benutte strafschop op rij.

Artikel gaat verder onder video

Nederland verliest van Engeland in halve finale EK

De wedstrijd ging vervolgens op en neer in Dortmund. Slechts vijf minuten na de 1-1 slalomde Phil Foden zich een weg in het strafschopgebied en was het uiteindelijk Dumfries die het leer op de doellijn stopte. Na een half uur was Nederland dicht bij de 2-1 toen Dumfries uit een corner van Simons de bal op de lat kopte. Twee minuten later kwam Oranje juist weer goed weg toen Foden te veel ruimte kreeg en de bal op de buitenkant van de kruising schoot. Tien minuten voor rust zat de wedstrijd er voor Depay alweer op. Hij greep naar zijn hamstrings en stond zijn plaats af aan Joey Veerman. Engeland was ook in het restant van de eerste helft de betere ploeg, maar Oranje gaf verder weinig weg tot de rust.

Koeman koos meteen na rust al voor een andere strategie, met Wout Weghorst in de plaats van Malen. Engeland had ook in de tweede helft de bal, maar wel meer op eigen helft en mede omdat Koeman de organisatie tactisch anders neergezet. Het had steeds meer weg van een schaakwedstrijd, maar na 65 minuten was Oranje toch dicht bij een voorsprong. Een uitstekende vrije trap van Veerman belandde precies tussen de Engelse defensie en Pickford, die een uitstekende reactie had op een kruiselingse inzet van Virgil van Dijk.

Een verdiende nederlaag van Nederland tegen Engeland

34.9%

65.1%

3219 stemmen

Nederland drong aan en was naarmate de tweede helft vorderde de betere ploeg, zonder dat er echt grote kansen uit open spel werden gecreëerd. Elf minuten voor tijd werd een doelpunt van Engeland afgekeurd. Na een aanval over de rechterkant, met Kyle Walker als aangever, kon Bukayo Saka de bal bij de eerste paal binnentikken, maar Walker stond buitenspel. Uit het niets viel toch de winnende treffer van Engeland. Watkins werd in de extra tijd goed aangespeeld en schoot het leer in de verre hoek achter Verbruggen: 1-2.