Nederland speelt dinsdagavond om 18.00 uur tegen Oostenrijk de derde en laatste groepswedstrijd op het EK in Duitsland. De verwachting is dat Nederlanders vandaag nog voor het einde van de middag massaal het werk neerleggen om de verrichtingen van de selectie van Ronald Koeman te kijken. De Telegraaf zocht uit welke regels er eigenlijk zijn voor werken tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd.
“Eisen dat je een wedstrijd mag kijken kan niet”, vertelt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. “Een werkgever mag verwachten dat je aan het werk bent als je staat ingeroosterd. Je kunt je afvragen of dat nog lukt als je een sportwedstrijd aan het kijken bent.” Zegsman Edwin van Scherrenburg van werkgeverskoepel VNO-NCW raadt aan om onderling afspraken te maken. “Natuurlijk zijn er mensen die (helaas) dienst hebben, zoals bij de politie, horeca, bioscopen, en supermarkten.”
Nederland maakt zich op voor EK-duel met Oostenrijk
“Maar ook zij vinden vaak een oplossing om met een schuin oog mee te kijken. En er zijn ook altijd mensen die niet van voetbal houden en het wel fijn vinden om in alle rust te werken.” Een werknemer kan niet eisen dat televisie aan moet, maar even op je telefoon kijken is een ander verhaal. “Als werknemer heb je het recht om onder werktijd een privételefoontje te plegen, bijvoorbeeld naar huis of naar de crèche”, aldus Van Gelderen. “Als je even op je telefoon de stand bekijkt moet een werkgever dat dus ook toestaan.”
Lees ook: Koeman kiest voor deze elf namen tegen Oostenrijk
Veel werknemers zullen vandaag iets eerder naar huis zullen gaan. “Je ziet natuurlijk steeds vaker dat mensen werken in beroepen waar ze hun eigen tijd kunnen indelen”, aldus Van Gelderen. “In dat geval kan dit prima. Als het altijd al de afspraak is dat je flexibel werkt, kan een werkgever nu niet ineens eisen dat je er om zes uur nog zit.” Dit gaat echter niet op als er een minimale bezetting moet zijn en alle werknemers hetzelfde plan erop nahouden.
Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Oostenrijk uitgezonden?
Er zijn ook werknemers die vandaag een vrije dag hebben opgenomen. Dat mag een werkgever dan weer niet zomaar weigeren. Ziekmelden maar niet ziek zijn is ook een oplossing, maar wel een gevaarlijke. “Een werkgever kan in theorie een spoedcontrole aanvragen bij de bedrijfsarts om te kijken of je wel echt ziek bent. Het kan ook zijn dat iemand foto’s van je maakt en op sociale media gooit. In dat geval belazer je de boel en kan de wedstrijd kijken je zelfs je baan kosten.”
De ANWB verwacht dat de avondspits een uur eerder ligt dan normaal, om half vijf in plaats van half zes. “Iedereen wil op tijd voor de buis zitten’’, zegt Heleen de Geest van de ANWB Verkeersinformatie tegen het Algemeen Dagblad. Er wordt gerekend op zo’n vijfhonderd a zeshonderd kilometer file. “Veel mensen zijn al met vakantie en het is ook geen bijzonder weer, dus het zal niet extreem worden.”