21 jun. 2024, 22:53
22 jun. 2024, 08:32
Denzel Dumfries, Antoine Griezmann, Oranje, Nederland - Frankrijk
© IMAGO - Denzel Dumfries en Antoine Griezmann in duel om de bal

Het Nederlands elftal heeft de tweede groepswedstrijd op het EK in Duitsland gelijkgespeeld. In Leipzig hield Oranje Frankrijk, dat het zonder Kylian Mbappé moest doen, op 0-0. Even leek Nederland de zege nog binnen te halen, maar een doelpunt van Xavi Simons werd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries.

Gesteund door zeker 15.000 Oranjefans schoot het Nederlands elftal uit de startblokken. Binnen één minuut kon Jeremie Frimpong op snelheid ervandoor. De vervanger van Joey Veerman zocht de verre hoek, maar met een uiterste krachtsinspanning verwerkte doelman Mike Maignan het schot tot een hoekschop. Het antwoord van Frankrijk kwam razendsnel. Van afstand vuurde Antoine Griezmann richting Bart Verbruggen en de doelman tikte de bal over de lat. Na een kwartier spelen leek Frankrijk voorsprong te komen. Na een hakje van Marcus Thuram, de vervanger van Mbappé, stond Adrien Rabiot plots vrij voor Verbruggen. De middenvelder legde af op Griezmann, maar de aanvaller kreeg de bal iets achter zich, struikelde en scoorde niet. De Fransen hielden wel balbezit, maar ook uit de herkansing schoot Griezmann naast.

Artikel gaat verder onder video

Nederlands elftal speelt gelijk tegen Frankrijk

Cody Gakpo kreeg vervolgens een mooie schietkans van afstand, maar Maignan tikte zijn inzet naast. Naarmate de eerste helft verstreek, bracht Nederland in offensief steeds minder. Memphis Depay en Simons verspeelden enkele malen de bal in gevaarlijk ogende counters en ook Gakpo bereikte geen ploeggenoot na een goede actie. Frankrijk drong vlak voor rust aan en Jerdy Schouten zag zich genoodzaakt om een gele kaart te pakken om een Franse aanval eruit te halen. Oranje gaf verdedigend verder weinig weg. Ook na een vrije trap van Griezmann hoefde Verbruggen niet in actie te komen en zo gingen beide landen zonder te scoren de rust in.

De tweede helft begonnen Nederland en Frankrijk in een aanmerkelijk lager tempo. Een schot van N’Golo Kanté ging meters over het doel van Oranje en Depay mikte een vrije trap van een meter of 25 in de Franse muur. Een kopbal van Aurélien Tchouaméni was gevaarlijker: zijn inzet vloog net over Verbruggen heen. Griezmann moest vervolgens de score openen, maar vrij voor de goal van het Nederlands elftal kreeg hij de bal wéér niet langs de uitblinkende Verbruggen. De druk van Frankrijk nam alleen maar toe, maar ook Ousmane Dembélé schoot over na een fraaie actie. Uit het niets leek Nederland vervolgens op voorsprong te komen. Simons schoot na een afgeslagen voorzet raak, maar scheidsrechter Anthony Taylor oordeelde dat Dumfries hinderlijk buitenspel stond en keurde de treffer af.

Het was voor Simons zijn laatste actie, want de middenvelder werd gewisseld voor Georginio Wijnaldum. Lutsharel Geertruida kwam voor Schouten in het veld en Frimpong werd vervangen door Joey Veerman. Even later kwam ook Wout Weghorst, tegen Polen de held van Oranje, voor Depay in het veld. Met het vers bloed binnen de lijnen kreeg Nederland iets de overhand. Tot echte kansen kwam de ploeg van bondscoach Ronald Koeman echter niet meer en in de slotminuten namen beide landen geen enkel risico meer. Nederland en Frankrijk zijn daarmee op papier beide zeker van de knock-outfase