Verweij pleit voor verandering bij Oranje: 'Ze leverden te weinig'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 jul. 2024, 12:09
15 jul. 2024, 14:15
Nederlands elftal, Nederland - Engeland, Jerdy Schouten
© IMAGO - Het Nederlands elftal verliest met 1-2 van Engeland

Mike Verweij pleit in aanloop naar het WK van 2026 voor verjonging bij het Nederlands elftal. Dat schrijft de journalist van De Telegraaf in een analyse van Oranje op het EK Volgens hem moet bondscoach Ronald Koeman doorselecteren.

Koeman gaat na het EK door bij Oranje en leidt de ploeg tijdens de kwalificatie voor het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. "Hij zal de transitie en verjonging van Oranje verder gestalte moeten geven en eeuwige vertrouwelingen durven afstoten", aldus Verweij. "De inbreng van Georginio Wijnaldum en Daley Blind was minimaal, terwijl Virgil van Dijk en Memphis Depay te weinig leverden zonder dat hun basisplaats in gevaar kwam", vindt de journalist in De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

Stopt Virgil van Dijk bij Oranje?

Van Dijk gaf in een interview al aan dat hij deze zomer gaat nadenken over zijn interlandcarrière. “De onbetwiste leider binnen en buiten het veld kreeg voor het eerst stevige kritiek te verwerken, omdat de sleet erop lijkt te komen. Achter hem staat Micky van de Ven, die vier keer goed inviel, te trappelen”, schrijft Verweij. De journalist is lovend over de verdediger. "Van de Ven klopt het hardst van allemaal op de deur van het Nederlands elftal. Zodanig dat er tijdens het EK een logische discussie ontstond of de speler van Tottenham Hotspur niet nu al de plek van de aanvoerders Van Dijk of Nathan Aké moet innemen. Als Van de Ven zijn goede lijn in de Premier League doortrekt, dan is de snelheidsduivel vanaf september verzekerd van een basisplaats in de Nations League."

Lees ook: ESPN blikt vooruit op WK 2026 en komt met drie verrassende Oranje-opstellingen

Daarnaast ziet Verweij met Jeremie Frimpong, Xavi Simons, Tijjani Reijnders, Ian Maatsen, Joshia Zirkzee, Lutsharel Geertruida, Ryan Gravenberch en Jurriën en Quinten Timber meer lichtpuntjes die eraan komen. Simons heeft het volgens de journalist zelfs in zich om over een aantal jaren 'dé smaakmaker' van Oranje te zijn. "In zijn gedrag zal hij moeten veranderen, want Simons acteert de vedette, maar is nog geen vedette."

Tekst gaat verder onder de foto.

Xavi Simons viert de openingstreffer van Nederland tegen Engeland op het EK
© IMAGO - Xavi Simons viert de openingstreffer van Nederland tegen Engeland op het EK

Onder de lat ziet Verweij dat Koeman de komende jaren verder kan bouwen op Bart Verbruggen. "Hij was met zijn uiterst solide optredens in het veld én zijn presentatie buiten de lijnen de eyecatcher in de spelersgroep van Koeman.” De journalist zag Depay een moeizaam toernooi spelen. “In menig Nederlandse huiskamer klonk gejuich toen Depay zich tegen Engeland met een blessure noodgedwongen moest laten wisselen. Omdat hij ondanks het grenzeloze vertrouwen van Koeman in Duitsland niet leverde, groeide Depay uit tot de nationale pispaal. De aanvaller zal heel erg moeten verbeteren en fit blijven om een vaste waarde in het Nederlands elftal te zijn."

Lees ook: Salaris Koeman lekt uit: bondscoach verdient vorstelijk bedrag

Artikel gaat verder onder video

Er is volgens Verweij dus werk aan de winkel voor Koeman, maar de journalist ziet de toekomst positief in. "Wat meer lef, avontuur en denken, ook qua spelerskeuzes, zal Koeman verder brengen met het Oranje van 2026, waaraan hij nu moet gaan bouwen."