Oranjespeler maakt indruk in Europa: 'Meer dan 100 miljoen euro waard'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 okt. 2024, 09:09
10 okt. 2024, 15:25
De spelers van het Nederlands elftal op een training in Zeist.
© IMAGO - De spelers van het Nederlands elftal op een training in Zeist.

Micky van de Ven hoort volgens Cristian Willaert in de basis van het Nederlands elftal thuis. In de optiek van de ESPN-commentator behoort de verdediger tot het selecte gezelschap van Oranjespelers die continu heeft gepresteerd in de top vijf competities. De 23-jarige Van de Ven is sinds de zomer van 2022 bezig aan een stormachtige ontwikkeling. Een topseizoen bij VfL Wolfsburg resulteerde medio 2023 in een dito transfer naar Tottenham Hotspur.

Van de Ven, die vorig seizoen gemeten werd als de snelste speler ooit in de Premier League, werd aan het einde van 2023/24 door de fans van Tottenham uitgeroepen tot Speler van het Jaar. In het Nederlands elftal heeft hij echter captain Virgil van Dijk voor zich. Zeven van zijn acht interlands speelde hij als linksback. Willaert pleit desondanks voor meer speeltijd voor Van de Ven. ”Stel, het Nederlands elftal zou nu twee jaar niet hebben gespeeld en je zou zeggen: 'Wie hebben er de afgelopen twee jaar gepresteerd in de grote competities?' Dan zet je Van de Ven toch bijna als eerste op papier?”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Oranjespeler blikt terug op fatale avond: 'Ik heb het 10 keer teruggekeken'

“Het niveau dat hij behaald heeft, is zó goed'', benadrukte Willaert dinsdagavond bij het ESPN-programma Voetbalpraat. “De enige reden waarom hij niet al een halfjaar basisspeler centraal achterin is bij Oranje, is dat er een paar anderen zijn die ook heel goed zijn. En die het ook heel goed gedaan hebben. Maar niet beter dan Van de Ven.”

Lees ook: Oranje speelde 17 keer tegen Hongarije: dit waren de 3 mooiste interlands

Ronald Koeman sloot maandag op de persconferentie de optie Van Dijk én Van de Ven centraal achterin zeker niet uit. Deze samenstelling wilde hij al in maart van dit jaar proberen in de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland, maar tal van afmeldingen noopten Koeman destijds tot een andere keuze. De bondscoach kan deze maand bovendien niet beschikken over onder anderen Nathan Aké aan de linkerkant, waardoor Van de Ven naar alle waarschijnlijkheid wederom als linksback zal spelen.

Willaert ziet Van de Ven heel ver komen. "Wie met een Nederlands paspoort is meer dan honderd miljoen euro waard? Misschien Frenkie de Jong en misschien Van de Ven.” De commentator erkent dat de middenvelder blessuregevoelig is. “Dan moet De Jong eerst een jaar spelen inderdaad, voordat hij dat waard zou kunnen worden. Maar ik denk wel dat het de enige twee spelers zouden kunnen zijn.” Volgens het algoritme van Footballtransfers heeft Van de Ven een Estimated Transfer Value (ETV) van 39.0 miljoen euro. De ETV van De Jong is inmiddels gezakt naar 42.6 miljoen euro.