Verstappen krijgt steun na straf en F1-vakbond gaat verhaal halen bij de FIA

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 sep. 2024, 13:18
23 sep. 2024, 13:20
Max Verstappen ziet WK-voorsprong verder slinken na GP van Singapore
© IMAGO - Max Verstappen, Formule 1-coureur

De Grand Prix Drivers' Association (GPDA) vindt dat Max Verstappen te hard is gestraft door de FIA. In een persconferentie zei de coureur het woord 'fucked' en hij kreeg daarom een taakstraf van de autosportfederatie. Het Formule 1-veld gaat overleggen wat een gepaste reactie is.

Afgelopen donderdag zei Verstappen tijdens de persconferentie van de Grand Prix van Singapore dat zijn auto 'fucked' was. Eén dag eerder had FIA-president Mohamed Ben Sulayem gevraagd of de coureurs minder minder wilden vloeken over de boordradio. De drievoudig wereldkampioen werd na zijn uitspraak gestraft en coureur moet een public service punishment van één dag inlossen.

Artikel gaat verder onder video

Max Verstappen krijgt steun na zijn straf van de FIA

"Ik zit in de fase van mijn carrière dat ik niet te maken wil hebben met dit soort belachelijke zaken. Het is vermoeiend. Het betekent dat ik niet mezelf kan zijn. Dit heeft zeker invloed op mijn toekomst.”, zo reageerde Verstappen eerder zelf op zijn straf. Als statement besloot hij op de overige persconferenties in Singapore niet of zeer kort te antwoorden. Bovendien belegde hij een eigen persmoment met de media, kort na afloop van de FIA-persconferentie. Onder anderen Lewis Hamilton en Lando Norris hebben zich al uitgesproken over de straf voor de Nederlander en ook Alexander Wurz, voorzitter van de GPDA heeft van zich laten horen.

Lees ook: Max Verstappen ziet WK-voorsprong verder slinken na GP van Singapore

"Hoeveel levenslange taakstraffen zou Günther Steiner (voormalig teambaas van Haas, red.) in moeten lossen voor het gebruik van het f-woord? Hij werd geroemd voor zijn gebruik van het f-woord. Netflix zond het wereldwijd uit, geen enkel probleem. Maar dan veranderen ze dat ineens?", zei Wurz in gesprek met vertelt hij bij Formel1.de.

Wurz gaat de kwestie aankaarten bij de autosportfederatie. "Normaal bespreken we dit soort zaken intern en ik hoop ook dat we achter gesloten deuren deze kwestie met de FIA kunnen oplossen." De voorzitter benadrukt wel dat hij geen voorstander is van gevloek én er nooit iemand persoonlijk mag worden aangevallen of gediscrimineerd: "Maar deze straf is voor mij persoonlijk te zwaar."

Lees meer over:

Formule 1 Max Verstappen