Mario Been ziet speler met 0 interlands als oplossing 'spitsenprobleem' Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 okt. 2024, 14:45
16 okt. 2024, 14:47
Emanuel Emegha scoort voor RC Strasbourg
© IMAGO - Emanuel Emegha scoort voor RC Strasbourg

Mario Been denkt dat Emanuel Emegha kans maakt bij het Nederlands elftal. De analist is onder de indruk van zijn prestaties bij Jong Oranje en zou de spits oproepen als hij Ronald Koeman was. De aanvaller scoorde tot dusver tweemaal in zes duels bij Jong Oranje. Bovendien ziet de voormalig trainer ook nog andere parels binnen de selectie van Michael Reiziger.

Been hoopt dat Koeman Emegha eens de kans geeft bij Oranje. "Ik heb naar hem zitten kijken. Ik vind hem heel sterk. Hij is 1.95m en heeft een fysiek die je wel voor je ziet in het grote Nederlands elftal", zegt de analist bij de talkshow Voetbalpraat van ESPN. De voormalig trainer weet niet of het talent beter is dan Brian Brobbey en Joshua Zirkzee. "Dat weet je alleen door het een keer te doen", voegt hij toe.

Artikel gaat verder onder video

Wie moet er in de spits bij het Nederlands elftal?

Emegha begon zijn carrière bij Sparta Rotterdam en heeft er op 21-jarige leeftijd al een flinke reis door Europa opzitten. "Hij heeft natuurlijk een vreemde carrière. Van Sparta naar Royal Antwerp, naar Sturm Graz, voor dertien miljoen naar RC Strasbourg. Hij doet het erg goed in de Ligue 1", weet Been, die ook nog andere 'Oranjemateriaal' ziet bij Jong Oranje. "Ruben van Bommel vind ik een speler die daar af en toe tegen aanhikt, qua kwaliteiten. De keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro misschien. Devyne Rensch maakt een goed seizoen door bij Ajax en Jong Oranje. Of hij ook betrouwbaar is en of hij beter is dan Denzel Dumfries en Jeremie Frimpong, dat is moeilijk in te schatten."

Lees ook: Oranje-international gooit deur dicht: 'Koeman hoeft mij niet te bellen'

Al met al is Been onder de indruk van de kwaliteiten van het huidige Jong Oranje. "Dat er talent loopt en dat dit een geweldige prestatie is staat vast. Je ziet dat die gasten spelen met honderd procent inzet en als je zag hoe graag ze ongeslagen door wilden naar het EK; dat zegt echt genoeg over de wilskracht van zo’n elftal", besluit hij. Sjoerd Mossou trapt echter op de rem en benoemt dat goede prestaties bij Jong Oranje niet garant staan voor successen bij het 'grote Nederland'.

Lees ook: Mossou vindt Koeman geen échte trainer en pleit voor verandering

Mossou: "Ik denk altijd bij Jong Oranje aan geweldige teams zoals die van Foppe de Haan in 2006-2007. Maar er zijn maar weinig van die generatie die echt top-internationals zijn geworden. De prestaties van nu zeggen nog niet zoveel over wat er nakomt, dus. Ik vind het altijd heel moeilijk in te schatten." Mee Met Oranje sprak onlangs met Jong Oranjespeler Rav van den Berg over zijn ambities.