Van Basten wilde Brobbey persoonlijk trainen: 'Ik denk dat hij geen trek in mij had'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 okt. 2024, 22:54
21 okt. 2024, 23:08
Marco van Basten wilde Brian Brobbey persoonlijk trainen
© IMAGO / Ziggo Sport - Marco van Basten wilde Brian Brobbey persoonlijk trainen

Marco van Basten heeft vorig jaar aangeboden om Brian Brobbey persoonlijk te begeleiden bij Ajax. De spits van het Nederlands elftal kreeg in het verleden al vaker kritiek van de oud-international en wilde hem graag helpen. Het aanbod werd echter afgeslagen en Van Basten is daardoor niet langer bereid om Brobbey te helpen.

Van Basten liet zich al vaker kritisch uit over Brobbey. "Hij is niet een ‘coole afmaker’, daarin is hij niet goed. Hij werkt hard en is een goed aanspeelpunt, maar geen geraffineerde jongen en ook geen slimme voetballer", zo zei de Ballon d'Or-winnaar begin oktober. De Ajax-spits reageerde vervolgens bij het Nederlands elftal luchtig op de uitspraken van de oud-aanvaller. "Dat irriteert helemaal niet. Hij vindt me denk ik toch een leuke of interessante speler of jongen. Anders praat je niet zo vaak over me."

Marco van Basten wilde Brian Brobbey helpen bij Ajax

"Dat klopt ook", reageerde Van Basten maandagavond voetbaltalkshow Rondo van Ziggo Sport. "Die jongen heeft heel veel kwaliteiten, maar dat komt er niet genoeg uit. Dat is jammer. In het begin, twee jaar geleden, deed hij het nog goed: toen kwam hij er als invaller in en scoorde hij wel veel." Tafelgenoot Alex Pastoor opperde toen het idee dat de oud-speler van onder meer Ajax en AC Milan Brobbey gaat helpen. "In het begin bij John van 't Schip heb ik dat aangeboden, dat kwam ter sprake. Op een gegeven moment heb ik gezegd van 'dat wil ik dan wel'."

Lees ook: Buitenlandse media zien slimme truc Verstappen: 'Op de baan kan hij zijn oma beroven'

Van Basten: "Maar dat hebben Van 't Schip en Brobbey uiteindelijk allebei niet gedaan, ik weet niet precies hoe dat gegaan is. Ik ga het nu ook niet meer doen, maar ik heb het toen wel aangeboden. Waarom het niet gebeurd is? Ik denk dat hij (Brobbey, red.) geen trek in mij had, wat prima is. Dat was het volgens mij. Ik weet alleen niet meer precies wie het niet wilde. Dat kan ook Van 't Schip zijn."

Brobbey krijgt geregeld de kritiek dat hij te veel grote kansen laat liggen. Zondag miste hij in de eerste helft tegen Heracles Almelo een gigantische mogelijkheid door voor een leeg doel de bal naast te schieten. Na rust kreeg hij wederom een goede kans, maar toen had doelman Fabian de Keijzer een knappe redding in huis. Vervolgens werd de spits gewisseld en zag hij zijn vervanger Wout Weghorst binnen enkele minuten wél scoren. Uit een strafschop scoorde de invaller later ook de beslissende 3-4 voor Ajax. "Wat we nou zien, is dat Brobbey bijna altijd valt. Hij valt altijd als hij schiet…", reageerde René van der Gijp maandagavond bij Vandaag Inside. Johan Derksen was daarna erg kritisch. "René, dit mag je in Nederland niet zeggen, maar ik vind het gewoon niet zo’n goede spits…"