Van Basten heeft opmerkelijke theorie over rode kaart Van Dijk tegen Hongarije

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 okt. 2024, 21:30
15 okt. 2024, 22:10
Marco van Basten heeft opmerkelijke theorie over rode kaart Virgil van Dijk bij Oranje
© IMAGO / Ziggo Sport - Marco van Basten heeft opmerkelijke theorie over rode kaart Virgil van Dijk bij Oranje

Marco van Basten heeft een opvallende theorie over de rode kaart van Virgil van Dijk, vrijdagavond in het Nations League-duel tussen Hongarije en Nederland (1-1). De aanvoerder van Oranje kreeg tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart van de Zwitserse scheidsrechter Lukas Fähndrig.

Bij een 1-0 achterstand kreeg Van Dijk zijn eerste kaart vanwege protesteren bij Fähndrig, na een overtreding van de Hongaar Attila Fiola op invaller Donyell Malen. Amper twee minuten later was het wéér raak. Toen Van Dijk Kevin Csoboth kon de verdediger inrukken. In ondertal redde Denzel Dumfries vervolgens een punt voor Nederland, door de gelijkmaker binnen te koppen uit een vrije trap. Zonder Van Dijk verloor Nederland maandagavond kansloos op bezoek bij Duitsland.

Artikel gaat verder onder video

Virgil van Dijk kreeg een rode kaart tegen Hongarije

"Weet je wat ik heel gek vond van Van Dijk?", zei Van Basten maandagavond in voetbaltalkshow Rondo van Ziggo Sport. "Hij heeft een gele aanvoerdersband om, maar je ziet geen aanvoerdersband bij hem. Dus die scheidsrechter denkt: Als jij geen aanvoerder bent, dan moet jij je mond houden." Wie de beelden terugkijkt, ziet inderdaad dat de aanvoerdersband niet zichtbaar is bij zijn eerste prent. Waarschijnlijk zit de gele band onder zijn shirt verstopt.

Lees ook: Oranje leert niet van fouten en doet wéér wat Koeman 'never nooit meer zo wilde zien'

Bij de tweede overtreding is de aanvoerdersband wél weer te zien. Tafelgasten Ruud Gullit, Wesley Sneijder en Henk ten Cate zijn het er ever eens dat over die prent weinig te twisten viel. Bij de eerste prent had de international echter een punt, zo vond Ten Cate. "Dat moest gewoon rood zijn", concludeerde de oud-voetballer. "En dat mag hij zeggen tegen de scheidsrechter, als aanvoerder", voegde Van Basten overtuigend toe.

Lees ook: Duidelijkheid over toekomst Koeman bij Oranje na drie duels zonder zege

"Maar hij heeft die band niet om, volgens mij dacht die scheidsrechter: Je moet je bek houden, je bent geen aanvoerder", zo dacht Van Basten. De oud-international riep de KNVB vervolgens om alsnog in beroep te gaan tegen de straf. Ten Cate wees hem er echter op dat dat bij een gele kaart reglementair niet mogelijk is. "Ze moeten af van die vaste regeltjes", besloot Van Basten.