Marciano Vink: 'Koeman kan veel roepen, maar er gaat niks veranderen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 okt. 2024, 10:14
10 okt. 2024, 15:25
Er is veel kritiek op de overvolle speelkalender
© IMAGO - Er is veel kritiek op de overvolle speelkalender

Marciano Vink denkt niet dat er op korte termijn een verandering komt aan het overvolle speelschema. Er is de laatste tijd veel kritiek op de drukke speelkalender, waardoor steeds meer spelers overbelast en geblesseerd raken. Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal sprak zich eerder deze week ook al tegen de grote hoeveelheid wedstrijden uit. De analist van ESPN is er echter van overtuigd dat geld heerst in de voetballerij en clubs en bonden altijd voor méér geld kiezen.

"Ik denk dat het een enorme wedloop is tussen de FIFA en de UEFA", begint Vink in de voetbaltalkshow Voetbalpraat van ESPN. Volgens de analist is de UEFA is één van de rijkste voetbalbonden. De Europese bond organiseert de Champions League, Europa League, Conference League én de Nations League. "Er wordt zoveel geld verdiend door de UEFA, iets wat altijd een doorn in het oog is geweest van de FIFA", denkt Vink.

Artikel gaat verder onder video

Gaat er iets veranderen aan de overvolle speelkalender?

De FIFA organiseert eens in de vier jaar het WK, waardoor de mondiale bond veel minder geld verdiend volgens Vink. "En ze houden enorm van geld. Er moest iets verzonnen worden, zodat er nog meer geld gegenereerd kon worden. Dat is het WK voor clubteams geworden, nu met 32 teams." Meerdere spelers spraken zich de afgelopen tijd uit tegen de overvolle speelkalender. Ondere anderen Rodrigo Hernández (Rodri), die vlak na zijn oproep zwaar geblesseerd raakte, en Jurriën Timber, die het zelfs 'gevaarlijk' noemde. Tijdens een persmoment van het Nederlands elftal mengde ook Koeman zich deze week in de discussie.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Hongarije uitgezonden?

Vink denkt niet dat het enig verschil gaat maken. "Zodra het geld spreekt, weet je ook dat het allemaal heel lastig gaat worden. De spelers kunnen heel veel winnen, Rodri kan het roepen, Koeman kan het heel goed aangeven, maar er gaat weinig gebeuren. Ik denk niet dat we richting een kantelpunt gaan. Op het moment dat er veel geld te verdienen valt voor clubs, die ook veel grote uitgaven hebben, zal het toch allemaal met passen en meten wel doorgaan", aldus de analist.

Lees ook: Oranjespeler maakt indruk in Europa: 'Meer dan 100 miljoen euro waard'

Volgens Koeman moet er vooral iets veranderen binnen het clubvoetbal, maar ESPN-verslaggever Sinclair Bisschop vindt dat de bondscoach ook naar de hoeveelheid duels van Oranje moet kijken. "Ik miste bij Koeman wel het verhaal dat we tegenwoordig wel erg veel interlands spelen. De competitie is nog niet begonnen en we spelen gelijk in september al een interland. We gaan nu binnen een maand twee keer tegen Duitsland spelen, veredelde oefenwedstrijden. We spelen dadelijk in november weer. Ik miste toch ook wel dat ook daarnaar gekeken moet worden", besluit hij.

Lees meer over:

Nations League Ronald Koeman