Vink kan zich niet inhouden en gaat na 18 seconden los bij ESPN

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 jul. 2024, 09:20
13 jul. 2024, 12:55
Marciano Vink, Nederlands elftal, scheidsrechter, Oranje, Felix Zwayer
© ESPN - Marciano Vink kan zich niet inhouden over scheidsrechter Felix Zwayer

Marciano Vink had zich voorafgaand aan de uitzending van EK-Praat voorgenomen om niets te zeggen over het optreden van Felix Zwayer tussen het Nederlands elftal en Engeland (1-2), maar kon zich niet inhouden. Bij het praatprogramma van ESPN ontstak Vink in een lange monoloog over de veelbesproken Duitse scheidsrechter.

Zwayer krijgt veel kritiek uit binnen- en buitenland na de halve finale. De kritiek gaat niet alleen om de penalty die de scheidsrechter in de eerste helft toekende, maar ook over momenten in de tweede helft. Vink wilde er eigenlijk niets over kwijt. "Ik blijf weg bij de scheidsrechter. Ik heb me vorig jaar al druk gemaakt over scheidsrechters. Het hele seizoen maak ik me druk om scheidsrechters, om de VAR, noem maar op. Ik blijf er nu bij weg."

Artikel gaat verder onder video

Marciano Vink ergert zich aan de VAR

Achttien seconden nadat Vink zei ‘weg te blijven’ bij de scheidsrechter, kon hij het toch niet laten. "Deze man heeft, laten we het zo zeggen, zijn wedstrijd gefloten. Hij heeft een aantal goede beslissingen genomen, maar het overgrote deel van zijn beslissingen was marchanderen. Hij floot voor een overtreding van Xavi Simons aan de zijlijn, maar Simons tikt duidelijk met de punt van zijn schoen de bal weg. De overtreding was op Jude Bellingham – ik zeg niet dat het door die relatie komt – maar er waren gewoon momenten dat je dacht: hier hoef je niet voor te fluiten."

Bellingham bespotte Zwayer in 2021 vanwege matchfixing. De UEFA overwoog daarom om voor de halve finale een andere scheidsrechter aan te stellen, maar deed dat uiteindelijk niet.

Lees ook: NOS haalt uit naar Oranjespeler: ‘Dit kan niet in het Nederlands elftal’

“Wat ik het meest schrijnende vond: rond de 84ste minuut krijgen we een vrije trap aan de zijkant. Zwayer zegt de spelers dat ze niet aan elkaar mogen zitten. Ik verwacht dan dat hij daar goed op gaat letten”, vervolgde Vink. “Er komt een hoge bal, Virgil van Dijk en Wout Weghorst springen samen, ze doen niks, en achterin de zestien wordt Nathan Aké door Declan Rice en Kyle Walker in een soort wurggreep gehouden. Die kon geen kant op en valt op de grond. Wij krijgen een vrije trap tegen en Van Dijk krijgt geel wegens protesteren. Dan denk ik: als er dan toch een VAR zit, kun je toch een scheidsrechter roepen voor een penalty check? Wat ze er daarna mee doen, maakt me niet uit.”

Lees ook: Theo Janssen twijfelt geen seconde over wie de beste Oranjespeler op het EK was

Presentator Jan Joost van Gangelen moest vervolgens lachen. “Ga je nou wel of niet iets over de scheidsrechter zeggen?” Vink antwoordde: “Het gaat mij nu om de VAR. Die had de scheidsrechter toch minimaal naar de kant kunnen roepen?”

Het was een terechte penalty voor Engeland

6.1%

93.9%

2809 stemmen