Man van 46 interlands zonder EK- of WK-duel stopt per direct

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
18 okt. 2024, 12:10
18 okt. 2024, 12:11
Kevin Strootman, bovenste rij, tweede van rechts, beëindigt zijn profloopbaan.
© IMAGO - Kevin Strootman, bovenste rij, tweede van rechts, beëindigt zijn profloopbaan.

Kevin Strootman stopt als profvoetballer. Hij heeft zijn afscheid via de sociale kanalen aangekondigd. De 34-jarige Strootman speelde in Nederland voor Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV, waarna hij naar het buitenland toog. Strootman heeft 46 interlands voor het Nederlands elftal achter zijn naam staan.

"Carrières komen tot een einde, dank voetbal!", zegt Strootman op X. De middenvelder begon zijn loopbaan bij Sparta, waarna hij via FC Utrecht en PSV in 2013 een miljoenentransfer naar AS Roma maakte. PSV ontving 17,5 miljoen euro voor de middenvelder, die in 2018 voor 25 miljoen euro werd doorverkocht door de Italiaanse club aan Olympique Marseille.

Artikel gaat verder onder video

Kevin Strootman (34) zet punt achter profloopbaan

Na verhuurperiodes aan Genoa en Cagliari beëindigde Strootman zijn carrière uiteindelijk bij Genoa. Sparta ondernam afgelopen zomer nog een poging om Strootman terug te halen naar Rotterdam, maar dat mislukte.

Door blessureleed speelde Strootman nooit een wedstrijd op een EK of WK. Op het EK 2012 bleef Strootman tegen Denemarken, Duitsland en Portugal op de bank, waarna hij richting het WK in 2014 zijn kruisband scheurde. "Mijn wereld stortte in", zei de middenvelder destijds. Het Nederlands elftal werd uiteindelijk derde op dat toernooi. Daarna plaatste Oranje zich niet voor het EK 2016 en het WK 2018.

Lees ook: Oranje-verdediger en Ajax-target leert van Van Dijk: 'Ik was soms te lief'

Strootman speelde in juni 2019 wel zes minuten mee in de Nations League-wedstrijd tussen Nederland en Engeland (3-1 winst). Eind 2019 speelde hij nog in twee EK-kwalificatiewedstrijden mee. Strootman mag zich nog altijd de jongste aanvoerder in de basis van Oranje in de 21e eeuw noemen.

Lees meer over:

Nederland Kevin Strootman