Lara Baars verslaat wereldkampioen en verrast iedereen met paralympisch goud

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 sep. 2024, 17:50
07 sep. 2024, 18:01
Lara Baars, kogelstoten, atletiek, Paralympische Spelen, TeamNL, goud
© IMAGO - Lara Baars pakt verrassend paralympisch goud

Lara Baars heeft alles en iedereen verrast bij de Paralympische Spelen in Parijs. De kogelstootster versloeg in de finale onder anderen de titelverdedigster Renata Sliwinska uit Polen en pakte het goud. Nog nooit eerder won de parasportster, uitkomend in de F40-klasse, een groot eindtoernooi.

Met haar eerste poging versloeg Baars al haar concurrenten. Ze stootte de kegel maar liefst 9.10 meter en schreef met die worp geschiedenis. Nooit eerder werd er op de Paralympische Spelen zo ver gestoten. Het brons was voor Raja Jebali uit Tunesië. Wereldkampioene Maryam Alzeyoudi (Verenigde Arabische Emiraten) greep naast de medailles.

Artikel gaat verder onder video

Lara Baars verrast met paralympisch goud

Bij de Spelen in 2016 Rio de Janeiro pakte Baars, die met een groeistoornis kampt, haar eerste paralympische medaille: brons. Die medaille greep ze ook het laatste wereldkampioenschap. Sinds achttien maanden traint de parasportster niet meer op Papendal, maar in Duitsland. Sindsdien boekt ze veel progressie. In mei wist ze zelfs het wereldrecord te verbeteren door de kogel 4 centimeter verder te stoten: 9.25 meter. Het oude record stond op naam van Sliwinska.

Lees ook: Conflict van Koeman en Bergwijn zorgt voor hevige discussie bij Vandaag Inside

Eerder op de dag pakte TeamNL al twee medailles bij de dressuur. In de morgen won Demi Haerkens goud in de IV-klasse van de kür op muziek. Aan het einde van de middag pakte Rixt van der Horst ook nog het zilver bij de individuele dressuur (categorie Grade 3). Met haar paard Royal Fonq kwam ze tot een score van 83,007 procent. De Amerikaanse Rebecca Hart ging er vandoor met het goud. Zij scoorde 83,534 procent.

Lees meer over: