'Lachwekkende' Oranjespeler wordt afgeslacht: 'Hij liep rond als een kip zonder kop'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
04 okt. 2024, 11:01
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Matthijs de Ligt krijgt veel kritiek na zijn optreden in de Europa League tegen FC Porto (3-3). De verdediger van Manchester United en het Nederlands zag er enkele malen niet goed uit. De mandekker krijgt veel commentaar vanwege zijn hoge prijskaartje en krijgt enkele dikke onvoldoendes van de Britse media.

Manchester United legde afgelopen transferperiode 45 miljoen neer voor De Ligt, die overkwam van Bayern München. De verdediger werd gehaald om voor defensieve zekerheid te zorgen, maar ging donderdag voor de tweede keer in één week tijd in de fout. "Op beweging en duelkracht werd hij twee keer afgetroefd door Samuel Omorodion in het vijfmetergebied van de doelman. Toen Porto gelijkmaakte en op voorsprong kwam, zag de Nederlander er niet goed uit", concludeert het Britse 90min.

Artikel gaat verder onder video

Matthijs de Ligt krijgt veel kritiek na zwak optreden

"De ploeg heeft veel structurele problemen, maar door De Ligts gevoel voor positie worden de problemen nog groter", aldus Jamie Carragher. Ook The Telegraph levert commentaar op de verdediger van Oranje, maar de Britse krant heeft ook medelijden met de 47-voudig international. "De verschrikkelijke De Ligt werd uitgeloten en weggespeeld. Hij moet in bescherming worden genomen en uit de vuurlinie worden gehaald. Zondag wacht namelijk een duel met Aston Villa-topspits Ollie Watkins."

Lees ook: Hulp Dennis Bergkamp gevraagd voor falende Oranjespeler: 'Wat een armoe'

Manchester Evening News is een stuk harder voor de mandekker en geeft een 3. "Een paar dagen nadat Carragher gehakt maakte van zijn positionering, liep De Ligt als een kip zonder kop rond bij de eerste goals van Porto. In Duitsland zullen ze nog altijd proosten op de deal." In The Times krijgt De Ligt een 4. "Hij werd op een lachwekkende manier weggezet", zo zag men en volgens The Guardian beleefde de verdediger van het Nederlands elftal 'een nachtmerrie'.

Lees ook: Koeman ontvangt open sollicitatie voor Oranje: ‘WK 2026 is richtpunt’

Onlangs liet ook Paul Scholes zich al hard uit over De Ligt. Tegenover Premier League Productions liet de Manchester United-icoon geen spaan heel van de verdediger. "Als je spelers haalt, verwacht je dat ze een stuk beter zijn dan de spelers die je hebt. Dat zie ik op dit moment niet. De Ligt is gekomen voor Harry Maguire, maar dat is geen groot verschil. Het zijn ervaren spelers waar United veel geld voor heeft betaald."

In september speelde De Ligt tweemaal met Oranje in de Nations League. De verdediger ging in het duel met Bosnië en Herzegovina (5-2 winst) in de fout en kende enkele dagen later tegen Duitsland een horroravond (2-2). Ronald Koeman haalde de verdediger daarom al in de rust naar de kant.