Kranten halen uit na Hongarije - Nederland: 'Dit was een belediging'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 okt. 2024, 11:45
13 okt. 2024, 16:34
Denzel Dumfries, international van het Nederlands elftal
© IMAGO - Denzel Dumfries, international van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal stevende vrijdagavond lang op een nederlaag af in het Nations League-duel met Hongarije (1-1). Vlak voor tijd bezorgde Denzel Dumfries Oranje echter nog een punt. De ochtendkranten zagen dat Nederland het erg lastig had in Boedapest en concluderen dat de formatie van bondscoach Ronald Koeman met de schrik is vrijgekomen.

"Hongarije - Nederland in de Nations League was een belediging voor de met een kort applaus herdachte Johan Neeskens", schrijft Willem Vissers in Volkskrant. De journalist noemt het optreden van Oranje 'een belediging voor zijn diepgang, loopvermogen en plezier in het spel'. "Typerend voor de afgang was de rode kaart voor aanvoerder Virgil van Dijk in de slotfase, na twee keer geel", aldus de journalist.

Artikel gaat verder onder video

Media zien Oranje met de schrik vrijkomen tegen Hongarije

Volgens Vissers was de wedstrijd in Boedapest 'verloren tijd'. "Oranje had bijna voortdurend de bal, waarmee haast niets nuttigs of moois gebeurde, zeker niet in de eerste helft. Hongarije stelde gewoon drie rijtjes stoere mannen op eigen helft op, die slechts één taak hadden: tegenhouden, ontregelen, desnoods een overtreding maken. Een soort Liechtenstein in een vol stadion, maar dan met betere voetballers dan het dwergstaatje." Hij vergelijkt de interland met een kelderklasseduel. "Met ontelbare zielloze passes over vier meter, van A naar B naar C, terug naar A, en als variatie eens naar D. Het was het typerende tempo op vrijdagavond, maar dan in het 7 tegen 7 voetbal van de KNVB, voor 45-plussers. Uurtje voetballen, en dan na een snelle douche aan het bier met bitterballen."

Lees ook: Van Dijk verlaat Nederlands elftal na rode kaart tegen Hongarije

Het Algemeen Dagblad zag Nederland 'met de schrik vrijkomen'. "Op een frustrerende avond dreigde het Nederlands elftal vast te lopen op een Hongaarse knokploeg.” Na de rode kaart van Van Dijk leek een nederlaag onvermijdelijk, maar vlak voor tijd kopte Dumfries 'op hartstocht' de 1-1 binnen, waardoor Nederland 'op het tandvlees' een punt pakte. "Dankzij de gelijkmaker blijft Oranje alsnog op koers voor een plek in de kwartfinale", concludeert men.

Lees ook: Oranje op rapport: Koeman haalde uitblinker naar de kant, dissonant krijgt een 4

De Telegraaf zag Oranje in Boedapest 'ploeteren'. "De slordige ploeg van Koeman wist zich ondanks een groot veldoverwicht lang geen raad met de muur die de Hongaren optrokken. Oranje speelde te stroperig en onzorgvuldig om het gastland de duimschroeven aan te draaien. Op basis van een grote dosis wilskracht pakte het tiental van Nederland alsnog een dikverdiend en kostbaar punt."

Lees ook: Oranjespeler mist 'urgentie' op belangrijkste moment: 'Apathische houding'

Het Parool zag dat Nederland een gebrek had aan snelheid en finesse. "Tegen spelers van modale clubs zoals Ujpest, Hertha BSC en Rapid Wien had Nederland vrijwel voortdurend de bal, maar het kon er amper iets mee. Echte kansen bleven daardoor zeldzaam, terwijl bij afwezigheid van Wout Weghorst een beproefd plan B deze keer ontbrak. Na 32 minuten kwam het niet eens onverdiend op achterstand, na balverlies in de as van Tijjani Reijnders."