Koeman wil af van FIFA-regel na vraag van Driessen: ‘Geen enkele zin’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 okt. 2024, 18:18
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Als het aan Ronald Koeman ligt, behoort het samenstellen van een voorselectie tot de verleden tijd. De bondscoach van het Nederlands elftal moet altijd iets meer dan twee weken voor de start van een interlandperiode een voorselectie bekendmaken om daarna een definitieve selectie samen te stellen. Tussen de interlandperiodes van oktober en november zitten echter amper vier weken en de vraag is dan ook hoeveel zin een voorselectie heeft.

Dat was ook letterlijk de vraag die Valentijn Driessen maandag stelde aan Koeman tijdens de persconferentie. “Wat heeft het allemaal voor zin die voorselecties, Ronald?” Koeman moest lachen toen hij hoorde dat hij zogenaamd drie dagen na de interland tegen Duitsland alweer een voorselectie moest indienen: “Helemaal niet. Afschaffen. Je moet het alleen maar uitleggen”, erkende de bondscoach. “Ik heb het al vaker gezegd. Kunnen we er niet van af? Maar je moet clubs inlichten, spelers inlichten voor de volgende periode. Helaas.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Koeman noemt drie voorwaarden voor rentree van Depay in Oranje

“Ik heb er ook niet zoveel mee om een paar dagen na een interlandperiode alweer een nieuwe lijst te moeten maken. Deze keer dacht ik: Ik zet er niet heel veel spelers op, dan hoef ik ook niet heel veel uit te leggen’.” Koeman maakte in september inderdaad een voorselectie van 26 spelers bekend. Door blessureleed haakten Jan Paul van Hecke, Wout Weghorst, Joey Veerman, Jerdy Schouten en Jurriën Timber echter af, waardoor Koeman alsnog moest terugvallen op spelers die niet bij de voorselectie zaten: Ian Maatsen en Mats Wieffer.

Lees ook: Koeman zat zelfs 's ochtends nog te bellen: 'We worden niet serieus genomen'

“Als je er meer selecteert, dan heb je weer vragen over waarom die en die er bij staat. Nee, wat mij betreft, hoeft een voorselectie niet.” Het bekendmaken van een voorselectie is inderdaad een van de regels van de wereldvoetbalbond FIFA om clubs tijdig op de hoogte te brengen van de absentie van spelers tijdens een interlandperiode. Mede door de steeds vollere kalender is de kans op meer blessures echter groter en zodoende ook de kans dat een bondscoach spelers moet selecteren die aanvankelijk niet tot een voorselectie behoorde.

Lees meer over:

Nederland Ronald Koeman