Koeman grijpt in tegen Roemenië: drie nieuwelingen, onder wie Bergwijn

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jul. 2024, 16:55
02 jul. 2024, 21:03
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De opstelling van Nederland tegen Roemenië is bekend. Bondscoach Ronald Koeman kiest in de achtste finale van het EK in Duitsland voor drie wijzigingen ten opzichte van de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk (2-3 verlies). Lutsharel Geertruida, Joey Veerman en Donyell Malen maken plaats voor Denzel Dumfries, Xavi Simons en Steven Bergwijn. De wedstrijd in de Allianz Arena begint om 18.00 uur en is te zien via NPO 1.

Oranje treedt in München aan met Bart Verbruggen op doel. Dumfries ontbrak in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk wegens klachten aan zijn hamstrings, maar neemt nu weer zijn vertrouwde positie in. De defensie tegen Roemenië bestaat verder uit Stefan de Vrij, captain Virgil van Dijk en Nathan Aké, die zondag nog fysieke klachten had.

Artikel gaat verder onder video

De opstelling van Nederland tegen Roemenië

Koeman kiest voor een middenveld met Jerdy Schouten, Tijjani Reijnders en Simons. Laatstgenoemde, die als nummer 10 gaat spelen vóór Schouten en Reijnders, was in de 35e minuut van de wedstrijd tegen Oostenrijk de vervanger van Veerman, die nu op de bank moet plaatsnemen. De aanval bestaat uit Bergwijn, Memphis Depay en Cody Gakpo.

De basisplaats voor Bergwijn komt als een grote verrassing. De aanvaller van Ajax kwam dit EK nog geen minuut in actie en overleefde maar net de laatste schifting van Koeman. Hij lost Malen af als rechtsbuiten. De aanvaller van Borussia Dortmund startte tegen Oostenrijk als rechtsbuiten en was ongelukkig met een eigen doelpunt.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Waar wordt Nederland - Roemenië uitgezonden?

Nederland en Roemenië stonden eerder veertien keer tegenover elkaar. De statistieken zijn overduidelijk in het voordeel van Nederland: tien overwinningen, drie remises en slechts één nederlaag. Oranje scoorde 29 keer, Roemenië maar drie (!) keer. Het grote doelpuntenverschil komt mede door de eerste onderlinge ontmoeting ooit in mei 1924. Nederland won op de Olympische Spelen met liefst 6-0 van de Roemenen.

Lees ook: Oranjezee in München: duizenden fans op de straten

Roemenië boekte de enige zege op Nederland in de kwalificatie voor het EK van 2008. De ontmoeting op Roemeense bodem eindigde in oktober 2007 in 1-0. Nadien had Nederland vaak geen kind aan de Roemenen. Oranje won achtereenvolgens met 2-0, 1-4, 4-0 en 0-3. De laatste interland was een vriendschappelijke ontmoeting in november 2017.

Mocht Oranje als winnaar uit de strijd komen, dan wacht in de kwartfinales een duel met Oostenrijk of Turkije. Zwitserland en Engeland zijn in de halve finales mogelijke tegenstanders. Toch is het voor Koeman geen reden te spreken van een 'gunstig schema'. "Volgens mij klonken in 2021 soortgelijke geluiden en was het toen na Tsjechië klaar. Laten we het niet te positief bekijken. Wij moeten beter”, zo zei hij maandag.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders; Simons; Bergwijn, Depay en Gakpo.

Opstelling Roemenië: Nita, Ratiu, Draguşin, Burca, Mogoș, R. Marin, Hagi, M. Marin, Stanciu, Man en Draguş.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.7%

18.3%

2543 stemmen